Trudnoća Trudnica 14. lipnja 2022.

Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći: Sve što trebaš znati

Hormoni i hormonalne promjene u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hormoni su zaista čudesni! Upravljaju većinom životnih funkcija, važni su za razvoj bebe, a utječu i na promjene raspoloženja, umor i jutarnje mučnine u trudnoći.

Iako se svaka promjena raspoloženja u trudnoći pripisuje hormonima i često su upravo oni glavni krivci za sve negativne emocije, istina je da su hormoni naši važni suputnici i pravi pomagači! Tijekom trudnoće, moraju obaviti vrlo ozbiljan posao i odgovorni su za stvaranje beba - naših malenih čuda! Kako bi se beba razvijala tijekom 9 mjeseci, tijelo ima težak posao koji zahtijeva proizvodnju dodatnih hormona kako bi se prilagodilo na sve te promjene.

U nastavku pročitaj koji su najvažniji hormoni trudnoće i što svaki od njih radi za tvoje tijelo.

  • Humani korionski gonadotropin (HCG)

Odakle dolazi?

U trudnica placenta pokreće proizvodnju HCG.

Što to radi?

Beta HCG (humani korionski gonadotropin) je protein kojeg luči tkivo posteljice, a mnogi ga nazivaju i hormonom trudnoće. Upravo je beta HCG glavni pokazatelj trudnoće. Njegova je najvažnija funkcija poticanje žutog tijela u jajniku da luči progesteron, hormon koji se često naziva čuvarom trudnoće.

I muškarci i žene u svom tijelu u svakom trenutku imaju male količine HCG-a, ali prisutnost viših od normalnih razina ovog hormona u mokraći žene dat će pozitivan rezultat na ranim testovima trudnoće. U krvotoku se može otkriti oko sedam dana od začeća.

Razine HCG-a obično su više u višeplodnim trudnoćama - što daje prvu naznaku da je na putu više od jedne bebe. Ovaj se hormon udvostručuje u prosjeku svaki drugi dan tijekom prvih desetak tjedana trudnoće. Najviše vrijednosti ovoga proteina pokazat će nalazi krvi napravljen krajem prvog tromjesečja trudnoće, kada može iznositi od 100.000 do 120.000 IU/L.

Smatra se da je HCG odgovoran i za jutarnje mučnine, a također povećava opskrbu krvlju zdjelicu buduće majke, zbog čega mnoge trudnice imaju „problem“ s učestalim mokrenjem.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

  • Progesteron u trudnoći

Progesteron se izlučuje iz žutog tijela (u jajnicima), nadbubrežnih žlijezda i tijekom trudnoće, iz posteljice. Progesteron se brine da je žensko tijelo mekano, fleksibilno, hladno, s puno krvi koja teče na sva prava mjesta, u osnovi da je ono savršeno mjesto za stvaranje čovjeka!

Progesteron utječe na plodnost i menstruaciju žena te ima važan posao u zadebljanju sluznice maternice žene, čineći ju udobnim mjestom za ugradnju oplođenog jajašca. Ovaj korisni hormon i dalje održava stvari ugodnim tijekom trudnoće, a također potiče rast tkiva dojke, omekšava hrskavicu kako bi stvorio mjesta za bebu i pridonosi optimalnom funkcioniranju posteljice.  

Progesteron je ugodan za bebe, ali ima neke dosadne nuspojave za mame. Za početak, može uzrokovati akne te natečenost desni - zahvaljujući progesteronu koji potiskuje više krvi u sve dijelove tijela, uključujući usta. Bolni zglobovi su još jedan dosadan problem, a također može uzrokovati nadutost, žgaravicu, zatvor i probavne smetnje.

Progesteron također povećava umor, posebno u prvom tromjesečju. Ipak, dobra strana ovoga je što majčino tijelo svu svoju energiju usmjerava u razvoj novog čovjeka! Ovaj umor izazvan progesteronom može se smanjiti kako žena ulazi u svoje drugo tromjesečje, ali mnoge mame smatraju da su stalno u tom nesretnom-umornom stanju.

Nuspojave progesterona: otečene desni, akne, umor, žgaravica, probavne smetnje, plinovi, zatvor, bol u zglobovima, začepljen nos, promjene raspoloženja, glavobolje, bolne dojke.

 

  • Estrogen u trudnoći

Odakle dolazi?

Estrogen izlučuju jajnici.

Što radi?

Drugi zaista vrijedan hormon trudnoće i razdoblja nakon porođaja je estrogen (poznat i kao estradiol). I muškarci i žene imaju estrogen (muškarci imaju manje!), no ovaj se hormon pojačava kad nastupi trudnoća. Smatra se da je ovaj hormon odgovoran i za taj kontrolni trudnički sjaj!

Dio posla estrogen obavlja u partnerstvu s progesteronom - optimizacija sluznice maternice, povećanje protoka krvi u različitim dijelovima tijela i rast grudi. Uz to, estrogen djeluje i na neke druge stvari. Na primjer, estrogen pomaže djetetovim kostima i organima da se dobro razvijaju.

Smatra se da estrogen doprinosi jutarnjim mučninama. Smatra se da je i estrogen odgovoran za promjenu boje kože i hiper pigmentacije koje se često pojavljuju u trudnoći. Nakon poroda, razina estrogena će pasti, a to može uzrokovati valunge i pojačano znojenje. Ovaj pad može uzrokovati i pojačano ispadanje kose nakon porođaja.

Nuspojave: promjene na koži, bolne dojke, začepljen nos

Možda te zanima... 12 promjena koje se događaju tijelu u trudnoći Trudnoća
  • Hormon oksitocin

Odakle dolazi?

Oksitocin oslobađa stražnja hipofiza mozga.

Što radi?

Često se naziva i "hormonom ljubavi", a oslobađa se tijekom seksa, trudnoće, poroda i nakon rođenja. Kad žena zatrudni, postaje osjetljivija na oksitocin i razina ovog hormona raste, što usporava njezin metabolizam. Ovo ne samo da potiče debljanje buduće mame, već znači da ta težina osigurava zalihu energije za brzorastući fetus.

Ovaj hormon je prava navijačica jer kad porod započne, oksitocin pomaže u kontrakcijama. Oksitocin također pomaže cerviksu da se rasteže i omekšava tijekom porođaja. Kad dijete sisa, potiče izlučivanje oksitocina u krv, što uzrokuje ispuštanje mlijeka u dojku. To također dovodi do kontrakcije maternice dok se žene još oporavlja od poroda.  Ljubavna svojstva ovog hormona potiču povezivanje s bebama - i partnerima.

Nuspojave: puno grljenja, kontrakcije maternice, proizvodnja mlijeka

: Mama i beba, dojenje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Dojenje je prirodni način hranjenja djeteta.

  • Hormon relaksin

Odakle dolazi?

Relaksin se izlučuje iz žutog tijela (u jajnicima), a također i iz posteljice.

Što radi?

Još jedan važan hormon, relaksin, pomaže pripremiti žensko tijelo za porod. Ovaj hormon povećava fleksibilnost zglobova i zdjeličnih ligamenata. Relaksin pomaže stvoriti prostor za rastući fetus, a pomaže i u širenju vrata maternice tijekom porođaja.

  • Prolaktin

Odakle dolazi?

Prolaktin se izlučuje iz hipofize.

Što radi?

Prolaktin je hormon kojeg izlučuje hipofiza, dok je ciljno tkivo mliječna žlijezda. Prolaktin je hormon dojenja, koji se dramatično povećava tijekom trudnoće i pomaže u proizvodnji mlijeka.

Zašto trudnice imaju česte promjene raspoloženja?

Osim što utječe na fizičke promjene na ženskom tijelu, trudnoća ima snažan utjecaj i na emocije i psihičko stanje. Tako su promjene raspoloženja uobičajene za mnoge trudnice, ali zbog čega se to događa?

Nakon začeća, razina estrogena i progesterona ubrzano raste, a ova dva hormona nastaju i u posteljici. Poznato je da imaju snažno djelovanje na funkcioniranje mozga. Estrogen je povezan s povećanjem dopamina i serotonina u regijama mozga važnim za regulaciju emocija, ponašanja i raspoloženja. Do šestog tjedna trudnoće, njegove razine su čak oko tri puta veće nego na vrhuncu menstrualnog ciklusa koji isto obilježavaju promjene raspoloženja.

Osim hormonskih promjena, lošem osjećaju u trudnoći doprinose i fizički stres, bol, umor i promjene u metabolizmu. Nestabilnost na nogama, ali i u glavi, promjene su koje sve buduće majke prolaze u očekivanju svog malog čuda.

Zanimat će ti:

: Mama i beba, dojenje Možda te zanima... Vodič za dojenje: Sve o dojenju na jednom mjestu Trudnoća Možda te zanima... Mali vodič: Što svaki roditelj treba znati o izbijanju zubića Beba Možda te zanima... Torba za rodilište: Detaljan popis stvari koje trebaš ponijeti u bolnicu Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.