Trudnoća Trudnica 14. lipnja 2023.

Može li udarac u trbuh tijekom trudnoće ozlijediti bebu?

Foto: Freepik ; Može li udarac u trbuh ozlijediti bebu?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće buduće majke brinu o raznim pitanjima vezanim za vlastito zdravlje koja istovremeno mogu utjecati na zdravlje njihovih beba, a jedno od često postavljenih pitanja je može li udarac ili povreda trbuha naškoditi i ozlijediti djete.

Oslabljeni ligamenti i zglobovi, sve veći rastući trbuh, blaga rastresenost  - sve su to faktori zbog kojih je trudnički trbuh sklon udarcima. Srećom, nema potrebe za brigom svaki put kad se udariš po trbuščiću. 

"Majka priroda pruža sigurno i zaštićeno okruženje za fetus, koji pluta u amnionskoj tekućini u amnionskoj vrećici, koju štite mišići maternice i trbuha", objašnjava za Parents dr. Owen Montgomery sa Sveučilišta zdravstvenih znanosti Allegheny. Kralježnica iza maternice te zdjelica i prsni koš ispred također tvore koštane barijere za dodatnu zaštitu fetusa.

Kada se treba obratiti liječniku?

Iako je beba zaštićena, svom ginekologu trebaš reći da si dobila udarac u trbuh. Ako je potrebno, pozvat će te na pregled. Pomoć doktora treba potražiti ako osjetiš da beba nije aktivna kao prije (kretanje otprilike pet puta u razdoblju od dva sata dok ležiš normalno je ako ste u drugom ili trećem tromjesečju) ili ako krvariš, osjetiš kontrakcije ili grčeve unutar 12 sati od incidenta.

Lagani pritisak na trbuh dok raste je u redu, ali čvrsti udarci poput udarca nogom mogu biti opasni, posebno kako se približavate kraju trudnoće.

Trauma maternice u bilo kojem obliku (snažan udarac, pad direktno na trbuh, prometna nesreća) može uzrokovati stanje koje se naziva abrupcija posteljice.

Abrupcija znači prijevremeno odljuštenje normalno usađene posteljice, koje dovodi do profuznog krvarenja, teškog poremećaja mehanizama zgrušavanja krvi, te – ukoliko se brzo i efikasno ne reagira – smrt djeteta i katkada trudnice ili rodilje. U blažim slučajevima može doći do vaginalnog krvarenja i/ili kontrakcija bez posljedica za bebu. Ali, u teškom slučaju, veliki dio posteljice se odvaja i mogao bi uzrokovati probleme bebi.

Krvarenje u trudnoći: Kad je bezopasno, a kad se zabrinuti?

Što povećava rizik za prijevremeno odljuštenje posteljice objašnjava ginekolog dr.sc. Erden Radončić

"Iako je sama pojava i termin poznat vrlo dugo, točan mehanizam zbog čega nastupi početno odljuštenje posteljice – ni danas nije posve jasan. Neka stanja poput hipertenzije u trudnoći (preeklampsije), gestacijskog dijabetesa, određenih stanja prirođenih i stečenih trombofilija, autoimunih bolesti povezanih s vaskularnim poremećajima (primjerice Sistemski lupus), primarni i sekundarni Antifosfolipidni sindrom, itd – povećavaju sklonost k abrupciji.

Posteljica je središnji organ u kojem se dešava ovo patološko stanje, kod koje dolazi do pucanja krvnih žila koji komuniciraju s majčinom cirkulacijom, nakon čega se brzo počne stvarati hematom i mehanički pritisak na susjedne dijelove posteljice i njegovo daljnje odljuštenje. Kako je respiracijska funkcija posteljice trostruko veća od potrebne (što je prirodni faktor sigurnosti u većini organa u tijelu), do manjka kisika ploda neće doći prije nego se od cirkulacije ne odvoji više od polovice posteljice, nakon čega nastupa nedostatak kisika u maternici, te fetus u pravilu umire od ugušenja".

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.