Trudnoća Porođaj 19. svibnja 2019.

Mogu li s visokom dioptrijom roditi na prirodan način?

okulist oftalmolog pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. med Petra Podobnik Brlečić odgovara čitateljici mora li zbog visoke dioptrije na carski rez i može li joj epiduralna pomoći u smanjenju napora tijekom porođaja

Porod mi se uskoro bliži, a ne znam na koji ću način roditi. Imam visoku dioptriju i bila sam kod oftalmologa. Napisao mi je da je stanje očne pozadine (retine) uredno i stabilno, bez ruptura i prijetećih degeneracija te da nije nužan carski rez ukoliko se očekuje kratak i lagan porod.  Ako se očekuje dugotrajan i naporan porod, preporučuje se porod carskim rezom radi visoke dioptrije. Prije toga bila sam kod okuliste koji mi je napisao da se ne preporučuje napor. Zanima me je li napor manji uz epiduralnu? Što znači kratak porod, kako ću znati hoće li biti lagan?

Vaginalni porod svakako predstavlja veliki napor te je jako teško predvidjeti kakav će biti kod određene trudnice. Prema veličini i položaju djeteta i vašoj konstituciji može se donekle unaprijed predvidjeti kakav vas porod očekuje, ali je to vrlo individualno. Svakako da vam primjena epiduralne analgezije može mnogo olakšati porod i smanjiti porođajne bolove, tako da ju u vašem slučaju preporučujemo.

Damir Žalac Možda te zanima... Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda Trudnoća

Velika miopija, bez oštećenja očne pozadine, nije indikacija za izborni carski rez (kao što vam je i napisao oftalmolog), ali u dogovoru s ginekologom bilo bi dobro da planirate porod uz korištenje epiduralne analgezije kako bi se mogućnost napora smanjila na minimum.

Možda te zanima... Može li trudnoća promijeniti dioptriju i kako dijabetes i tlak utječu na vid? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.