Trudnoća Trudnica 24. srpnja 2020.

Koja hrvatska rodilišta dopuštaju pratnju na porodu?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Izvrsno je vidjeti da se jedno rodilište trudi pratiti znanstveno utemeljene, jednostavne mjere za omogućavanje pratnje na porodu umjesto da posegne za zabranama'

Uz pulsko rodilište koje je među prvima ukinulo zabranu pratnje na porodu, svoja vrata su otvorili i rodilišta u Rijeci, Puli, Čakovcu i Pakracu, a njihov primjer slijede Varaždin i KB Sveti Duh, objavila je Udruga RODA na svojoj Facebook stranici

U pulskom rodilištu osoba u pratnji mora: 

  • proći epidemiološki upitnik
  • imati vlastitu masku koja zadovoljava FTP3 standard (bez ventila) 
  • odjenuti zaštitnu opremu koju osigurava rodilište uz naknadu (cijena otprilike 20 kn)

"Izvrsno je vidjeti da se jedno rodilište trudi pratiti znanstveno utemeljene, jednostavne mjere za omogućavanje pratnje na porodu umjesto da posegne za zabranama. Prijedlog za poboljšanje: u zaštitnu opremu koja se dobije uz naknadu u rodilištu, uključite i odgovarajuću masku kako bi je pratnja dobila (možda) po povoljnijoj cijeni nego da kupuje jednu", stoji u objavi. 

Zabrana pratnje na porodu koja je donesena u sklopu mjera sprječavanja širenja koronavirusa izazvala je burne reakcije javnosti, a posebno trudnica diljem Hrvatske.

Zbog toga je nedavno udruga Roda na Facebooku pokrenula inicijativu #KoronaTate u kojem žele naglasiti da prisustvo pratnje, najčešće očeva djece, na porodu nije luksuz.

"Pratnja na porodu nije hir i luksuz, ona je potrebna ženi koja rađa. Pratnju je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje i druge pacijente na najmanju moguću razinu, kao što se to radi u drugim europskim zemljama", navodi udruga RODA - Roditelji u akciji na svojoj Facebook stranici.

Možda te zanima... Tate žele na porod: Pratnja nije hir i luksuz, već potreba Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.