Trudnoća Trudnica 30. rujna 2014.

Zašto je važno kontrolirati šećer u trudnoći?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice na forumu Klokanice raspravljaju o OGTT pretrazi, kojom se dijagnosticira gestacijski dijabetes, a ginekologinja dr. Senka Sabolović Rudman pojasnila je zašto je došlo do promjene referentnih vrijednosti ovog testa. Donosimo i savjete nutricionistice Mirne Trumbetaš za buduće mame s povišenim šećerom!

Jedna od pretraga, koju svaka buduća mama treba tijekom trudnoće napraviti jest OGTT, odnosno pretraga kojom se dijagnosticira gestacijski dijabetes ili šećerna bolest trudnoće. Buduće mame na forumu Klokanice raspravljaju o ovoj važnoj pretrazi koju liječnici preporučuju napraviti tijekom drugog tromjesečja, a trudnicu marijanalanu zanima kada se točno radi OGTT test.

"Dva puta sam ga pokušala napraviti u prvoj trudnoći. Ajme kad se sjetim one glukoze, već sad mi je zlo. Oba puta sam pozelenila i nakon toga povraćala i moja ginekologica je odustala od testa. Zaboravila sam u kojem tjednu se radi. Zna li netko?", pitala je marijanalana.

Ginekologinja dr. Senka Sabolović Rudman objašnjava kako se prema današnjim smjernicama ovu pretragu treba učiniti svakoj trudnici i to između 24. i 32. tjedna trudnoće.

"Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrijednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo ju povišenom, radi se o gestacijskom dijabetesu (GDM)", kaže dr. Sabolović Rudman te napominje kako pri interpretaciji nalaza ove pretrage svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumijevanje; kako trudnica tako i liječnika. Naime, do 2010. godine vrijedili su jedni kriteriji, odnosno vrijednosti za dijagnozu gestacijskog dijabetesa, koji su bili niži, pa se detektirao samo dio trudnica s gestacijskim dijabetesom.

"Pokazala se potreba za promjenom kriterija, a da bi se što ranije postavila dijagnoza te da bi se tako moglo pravodobno intervenirati; prije nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnij (veća količina plodne vode) ili promjene na posteljici", pojašnjava ginekologinja.

Kako izgleda pretraga?

I buduće mame na forumu komentiraju kako je došlo do promjene referentnih vrijednosti pa tako sve više trudnica ima dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

"Prije nekoliko godina promijenili su referentnu vrijednost i od tad se sve više šalje jer sve više njih prijeđe tu vrijednost i imaju gestacijski- Mislim da je do 2010. bilo oko 6.0 natašte, a sada je 5.1.,a to je puno i čim ti malo odstupaš od njihovih standarda", napisala je Tea2083 koja je zbog povišenog šećera bila na dijeti, isto kao i čitateljica beag.

Referentne vrijednosti glukoze u krvi (GUK)

  • Natašte do 20 tjedna trudnoće  ≥ 5.1 mmol/L
  • Od 24-32 tjedna trudnoće s vrijednostima  ≥ 5.1 mmol/L natašte,  ≥10.0 mmol/L nakon 1 sata i ≥ 8.5 mmol/L  dva sata nakon opterećenja
  • Manifestni dijabetes s vrijednostima glikemije natašte  7.0 mmol/L, vrijednosti HbA1c 6.5 % i slučajni nalaz GUK  ≥ 11.1 mmol/L

Trudnice, koje tek čeka ovaj test, na forumu pišu kako se boje kako će podnijeti ovu pretragu budući da trudnice piju čistu glukozu pomiješanu s vodom, a čitateljica piper opisala je kako je njoj bilo.

"Ujutro sam došla natašte i prvo sam dala urin, a nakon toga su mi izvadili krv. Onda sam popila tu otopljenu glukozu, nije mi bila preslatka i trudila sam se polako piti da mi se želudac ne digne. Rekli su mi da ne smijem ništa piti ni jesti i da ne smijem na wc. Nakon 60 minuta su mi ponovo vadili krv i nakon 120 prvo urin pa onda krv. Ovih prvih sat vremena sam izašla prošetati i sjela u park jer je rekla žena da smijemo na zrak samo da se ne udaljavamo previše", podijelila je svoje iskustvo piper. I čitateljica bjap bojala se tog testa jer je u to vrijeme još imala mučnine.

"Bojala sam se OGTT-a užasno. Još sam tih dana povraćala kao luda. Bilo mi zlo od gladi prije nego sam popila tu glukozu. Prvu čašu sam na eks popila, drugu na dva puta. Bila sam i gladna i žedna i više mi nije bilo muka od gladi, baš mi dobro došlo", napisala je bjap.

Manji obroci i više međuobroka

Osnovno liječenje šećerne bolesti u trudnoći je dijeta, a gestacijski dijabetes, pojašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka, zahtijeva promjenu prehrambenih navika.

"Prehrana je najvažnija u nastojanju da se gestacijski dijabetes stavi pod kontrolu te osigura zdravlje trudnice i djeteta. Manji obroci i više međuobroka će vam pomoći bolje i lakše probaviti hranu te ćete izbjeći neugodnu žgaravicu. Kontrola količine unosa hrane iznimno je važna kod onih koji žele kontrolirati težinu. Važno je znati što jesti i kada jesti", kaže Mirna Trumbetaš. Osnovni plan prehrane, objašnjava nutricionistica, uključuje tri obroka i tri međuobroka s određenim energetskim unosom u svakom obroku ovisno o broju dana, a prehrana pri šećernoj bolesti u trudnoći mora osigurati ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine i minerale svaki dan. Prehrambeni izbor trebao bi uključivati hranu bogatu vlaknima poput povrća, cjelovitih žitarica, voća i mahunarki.

"Za početak dana savjetuje se vrlo mali doručak, koji ne uključuje voćni sok niti voće, također manji unos kruha i visoko ugljikohidratnih namirnica jer organizam ne može ujutro iskoristiti velike količine ugljikohidrata pa razina šećera u krvi može biti vrlo visoka. Dajte prednost bjelančevinama. Međuobrocima izbjegavate veliku glad koja vodi u prejedanje za idući obrok koji dolazi. Pijte dovoljno vode pogotovo nakon namirnica bogatih vlaknima. Birajte metode kuhanja poput pirjanja, kuhanja, kuhanja na pari ili pečenja u pećnici", savjetuje nutricionistica. Napominje kako je potrebno izbjegavati alkohol i pića bogata kofeinom, kavu, čaj, čokoladu i druge slatkiše, gazirane napitke, sokove, brzu i gotovu hranu. Preporučuje jesti sporo i dobro žvakati hranu, a nakon obroka poželjno je prošetati, nikako ležati.

"Naučite čitati deklaracije pa izbjegavajte hranu bogatu mastima, solju, šećerima. Jedite svaka tri sata, te uključite dobar izbor bjelančevina u svaki obrok jer trudnicama treba oko 30g bjelančevina dnevno. No, izbjegavajte mesne prerađevine. Dajte prednost namirnicama poput zelja, krastavaca, luka, gljiva, tikvica, špinata, celera, graška, radiča, salate. Sve navedeno može se jesti sirovo ili u kombinaciji salata i juha. Bilo bi dobro konzultirati dijetetičara ili nutricionista koji će prema vašim željama I prehrambenim navikama napraviti plan prehrane za gestacijski dijabetes te razjasniti vam sve nejasnoće koje se pojave", preporučuje Mirna Trumbetaš.

Jeste li već bili na ovoj pretrazi? Kakvi su vam bili nalazi? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.