Istraživanje je otkrilo vezu između konzumiranja niskokaloričnih zaslađivača, poput stevije, i pretilosti te zdravstvenih rizika kod novorođenčadi
Trudnice koje konzumiraju umjetne zaslađivače vjerojatno će imati pretilu djecu, upozorava novo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition. Znanstvenici su testirali dva umjetna zaslađivača - steviju i aspartamam na trudnim štakorima kako bi vidjeli njihov učinak na mladunčad. Štakori koji su dobivali steviju ili aspartam imali su deblju mladunčad s promijenjenim mikrobiomom crijeva.
Umjetna sladila koriste se u širokom rasponu prehrambenih proizvoda i napitaka. Stevija ili aspartam su uobičajene alternative šećerima te su široko rasprostranjeni u svijetu. Iako je istraživanje provedeno na štakorima, znanstvenici vjeruju da se ti nalazi mogu primijeniti i na ljude, s obzirom na niz drugih studija koje su otkrile sličnosti s ljudima. Profesorica Raylene Reimer sa Sveučilišta u Calgaryju rekla je za Dailymail: "Prehrana majke tijekom trudnoće vrlo je važna za kratkoročno i dugoročno zdravlje njezine dojenčadi. Praćenje smjernica prehrane za trudnoću ključni su koraci koje treba poduzeti."
Jesu li umjetni zaslađivači štetni?
Milijuni ljudi koriste umjetne zaslađivače kako bi smanjili unos kalorija i smanjili potrošnju šećera. No brojne studije sugerirale su da oni možda nisu toliko korisni za mršavljenje, kao što se često misli, te čak mogu prevariti mozak da osjeti glad. Baš kao i ljudi, štakori imaju zajednicu mikroskopskog života u svom probavnom sustavu koji pomaže u razgradnji hrane. Otkrili su da je mladunčad rođena od majki hranjenih zaslađivačima bila teža, s većim postotkom tjelesne masti.
Također je pokazala više razine nekih mikroba i manje razine drugih. Istraživači vjeruju da su ove promjene u njihovom mikrobiomu povezane s debljanjem. "Iako potomci sami nikada nisu konzumirali niskokalorične zaslađivače, na njihove crijevne bakterije i rizik od pretilosti utjecali su zaslađivači koje su njihove majke konzumirale tijekom trudnoće", rekao je profesor Reimer.
Mnoge studije su u posljednje vrijeme istraživale negativne utjecaje zaslađivača koji se koriste u dijetalnim bezalkoholnim pićima. Prošle godine istraživači sa Sveučilišta Južne Kalifornije testirali su učinak sukraloze na 74 volontera i otkrili da umjetan zaslađivač zapravo povećava želju za hranom.