Trudnoća Trudnica 21. studenoga 2018.

Hemoroidi u trudnoći i nakon poroda: Kako olakšati tegobe?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta

Hemoroidi su najčešće posljedica dugog sjedenja ili stajanja pa su vrlo rašireni među poslovnim ljudima koji većinu dana provode u uredu. Faktori rizika za pojavu hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća, podizanje teških tereta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito, ako krvarenje prati osjet čvorića u unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

trudnički trbuh Možda te zanima... Kako liječiti hemoroide? Iskustva mama s foruma Beba

Nutricionistica Sandra Krstev Barać donosi savjete za brži oporavak:

  • U svoj svakodnevni jelovnik uvrsti neprobavljiva prehrambena vlakna kojih ima u mekinjama, jabukama, kruškama, repi, kupusu, brokuli, mahunarkama i cjelovitim žitaricama. S
  • vaki dan konzumiraj pet ili više serviranja voća i povrća.
  • Pij svaki dan obilje vode, bez obzira osjećaš li žeđ ili ne.
  • Ako hemoroidi krvare posegni za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo.
  • Izbjegavaj "okidajuće" namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
  • Izbjegavaj kavu i alkohol (posebice crno vino).
  • Svaki dan pojedi barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu.
  • Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati.
  • Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida.
Možda te zanima... Kako sam preživjela prvu stolicu nakon poroda Beba

Biljni i uljni pripravci

Ako su problemi s hemoroidima izraženi potrebno za olakšanje simptoma upotrijebiti i određene masti, a oni ambiciozniji i upućeni u fitoterapiju mogu ih i sami napraviti. Još je Hipokrat preporučivao pripravke od čempresa za rješavanje tegoba s hemoroidima. Odabrao je čempres upravo zato što on tonizira krvožilni sustav, pomaže pri zacjeljivanju oštećenog tkiva i učvršćuje stijenke krvnih žila.

Još jedno eterično ulje koje se tradicionalno koristi kod hemoroida je limun. On zaustavlja krvarenje i djeluje tonizirajuće na krvožilni sustav. Limun također pomaže pri sprečavanju nastanka hemoroida ili olakšava tegobe, ako se poremećaj već pojavio. Stanovnici Azije stoljećima koriste pačuli jer pomaže pri učvršćivanju stijenke krvnih žila i zacjeljivanju te tretira unutarnje i vanjske hemoroide i proširene vene.

trudnica voda Možda te zanima... Provjereni trudnički 'lijek' za žgaravicu, zatvor i grčeve Trudnoća

Gospina trava u maslinovom ulju (kantarion) suzbija osjećaj boli i u tradicionalnoj narodnoj medicini često se koristi kod problema s hemoroidima. Neven djeluje zacjeljujuće, smanjuje upale i infekcije pa ima terapeutski učinak na hemoroide. Crni kim sadrži preko 100 aktivnih sastojaka koji djelotvorno utječu na zdravlje te je neophodan za rad imunološkog sustava, a dijelovi biljke tradicionalno se koriste kod problema s hemoroidima. Crni kim sadrži beta-karoten, magnezij, selen, vitamine B1, B2, B6, vitamin C i vitamin E.

trudnica trudnoća jogurt Možda te zanima... Hrana koja pomaže kod zatvora u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.