Potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i djeteta, stoga se preporučuje da se jaja termički obrade, a sir mora biti od pasteriziranog mlijeka
Koliko je sigurno jesti domaći, pečeni ili kupovni cheesecake? Pokušat ćemo naći odgovor na tu zagonetku.
Da i ne. Ako je to nekuhani kolač od sira i napravljen od mekog sira koji nije pasteriziran, tada nije sigurno.
Čini se da postoji mnogo konfuzije oko kolača, ali stručnjaci tvrde da postoje jednostavna pravila:
- Nesiguran - Nekuhani kolač od sira napravljen od nepasteriziranog mekog sira
- Može biti rizik - Cheesecake napravljen od sirovih jaja
- Sigurno - Cheesecake napravljen od kuhanih jaja, npr. pečeni cheesecake
- Sigurno - Nekuhani cheesecake koji ne sadrži jaje i sadrži sir napravljen od pasteriziranog mlijeka
Zašto?
Razlog zbog kojeg treba izbjegavati meki nepasterizirani sir je rizik od listerioze iz bakterije listerije. Na preporučuje se ni onaj od sirovih jaja jer postoji rizik od salmonele. Zato uvijek izbjegavaj cheesecake napravljen od nepasteriziranog sira i pazi na sirovo ili slabo obrađeno jaje.
Većina proizvedenih kolača iz supermarketa bit će napravljena od pasteriziranog jaja i pasteriziranog mekog sira, koji će biti siguran.
Nutricionistica dr. Rana Conway objašnjava: "Ako kupite cheesecake ili creme Brulée iz supermarketa, to bi trebalo biti u redu jer će biti napravljeno s pasteriziranim jajima."
Cheesecake ponekad može biti napravljen s ricottom ili mascarpone sirom i oba su sigurna za trudnice jer su pasterizirana.
Recept za cheesecake s narančom
Narančasti kolač od sira bit će osvježavajuć i sladak u isto vrijeme, a zbog intenzivne boje, osvojit će te već na prvu. Ukrasi ga tankim kriškama svježe naranče ili pak one koje ste najprije karamelizirali.
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g keksa
- 6 žlica maslaca
Za kremu:
- 500 g krem sira
- 150 g šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- 4 jaja
- 4 žlice limunovog soka
- 6 žlice soka od naranče
Priprema:
- Kekse usitni, dodaj lagano otopljeni maslac i pomiješaj. Smjesu prebaci u kalup za tortu.
- Stavi u hladnjak i kreni pripremati kremu od sira.
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka izmiksaj snijeg.
- Svježi sir izmiješaj sa žumanjcima, šećerom i vanilin šećerom.
- Dodaj snijeg, limunov i narančin sok i opet promiješaj.
- Kremu izlij na podlogu i peci 30 minuta na 150 stupnjeva.
- Po želji ukrasi narančom narezanom na tanke kriške, arancinima ili karamelom.