Trudnoća Trudnica 08. veljače 2022.

8 trikova pomoću kojih ćeš pobijediti nesanicu u trudnoći

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Naspavaj se prije nego beba dođe' - dobar savjet, ali što ako ne možeš zaspati? Nesanica u trudnoći je nešto najgore što ti se može dogoditi. To je prava je nepravda, jer nas nesanica najčešće muči upravo kada nam je san najpotrebniji

Nesanica pogađa otprilike 75% trudnica i navodno je najgora u trećem tromjesečju. Dobra vijest je da istraživači kažu da vjerojatno dobivamo više sna nego što smo svjesni. A mi dobivamo fantastična iskustva iz stvarnog života kad beba stigne na scenu. 

Što uzrokuje nesanicu u trudnoći? Krivac za nesanicu su hormonalne promjene, česti izlasci iz kreveta (ipak treba isprazniti mjehur), grčevi u nogama, žgaravica, nemogućnost da se udobno smjestiš i tjeskoba prije poroda.

Što možeš učiniti u vezi toga?

1. Prestani brinuti

Znamo, lakše je reći nego učiniti.  Ali napravi ono što ti najviše odgovara. Možda je to joga, meditacija... Napravi toplu kupku, popij šalicu toplog čaja (ali ne netom prije spavanja) ili uzmi dobru knjigu u ruke i čitaj. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Uživaj u finoj večeri, ali se nemoj prenatrpati hranom

Previše hrane u kasnim satima može uzrokovati okretanje i nemiran san. Zato budi ljubazna prema svom tijelu.

3. Izbjegavaj čokoladu i kofein u večernjim satima

A za doručak? Ma slobodno, trebat će ti energije za cijeli dan.

4. Vježbaj

Vježbanje dokazano osigurava kvalitetniji san, čak i u trudnoći. Vježbe bi trebale biti prilagođene stupnju trudnoće, a trebalo bi ih izvoditi u jutarnjim satima ili tijekom dana, no svakako barem dva sata prije spavanja.

Možda te zanima... Najbolje i najgore vježbe za trudnice Trudnoća

5. Osiguraj kvalitetnu rutinu spavanja

Pokušaj ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme svaki dan. Napravi svoj ritual. Čak i ako ne možete zaspati kada legnete, ne palite računalo, mobitel ili televizor. Oni će dodatno otežati da zaspite. U prostoru u kojem spavate trebali biste se osjećati udobno. 

6. Napravi sobu i krevet što ugodnijima za spavanje

Neka posteljina bude ugodnog mirisa, zrak svjež, prostorija dovoljno tamna i uredna.

trudnica spava Možda te zanima... 7 savjeta za kvalitetan san u trudnoći Trudnoća

7. Nemoj gledati na sat i brojati sate

U nekim fazama života treba nam više sna u nekim manje, pa umjesto da težiš za savršenih osam sati sna shvati ovo kao pripremu za dolazak djeteta kada ćeš se zbog djeteta morati buditi nekoliko puta tijekom noći.

8. Razgovaraj s liječnikom

Ovo je vjerojatno najvažniji savjet. Nesanica tijekom trudnoće može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, stoga se uvijek trebaš posavjetovati s liječnikom kada doživiš bilo kakvu nelagodu u trudnoći. Liječnik ti može propisati nešto što će ti pomoći da se odmoriš. 

Sretno, mame! Na kraju će biti bolje kada ti djeca krenu u srednju školu, ali tada nastupa jedna sasvim druga vrsta nesanice! :) 

Možda te zanima... 5 razloga zašto ne možeš spavati u prvom tromjesečju Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.