Trudnoća Trudnica 10. ožujka 2022.

5 razloga zašto ne možeš spavati u prvom tromjesečju

Foto: Shutterstock ; Problemi sa spavanjem su nešto što gotovo svaka trudnica doživi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S obzirom na sve fizičke promjene kroz koje žene prolaze u ranoj trudnoći ne iznenađuje da 8 od 10 žena pati od problema sa spavanjem tijekom trudnoće. Donosimo ti neke uobičajene probleme sa spavanjem i savjete kako ih riješiti

Jedan od najvećih savjeta koje mama može dobiti je “spavaj sada jer kad dođe baba nećeš moći!". Ali između nesanice, male nogice koje udara mokraćni mjehur, žgaravice, grčeva u nogama i još mnogo toga, to je puno lakše reći nego napraviti. Mnoge su mame tijekom prvog tromjesečja lutale poput zombija, jer njihova tijela su bila puna energije da raste taj mali čovjek da im je gotovo nemoguće dobro se naspavati.  

S obzirom na sve fizičke promjene kroz koje žene prolaze u ranoj trudnoći, i ne iznenađuje da 8 od 10 žena pati od problema sa spavanjem tijekom trudnoće.

11 čestih tegoba u trudnoći i rješenja za njih

U nastavku su navedeni neki uobičajeni problemi sa spavanjem tijekom prvog tromjesečja i savjeti kako ih prevladati:

Možda te zanima... Trudnice spavaju pet sati po noći: Što uzrokuje nesanicu? Trudnoća

Dnevna pospanost

Visoka razina hormona progesterona, koji pomaže regulirati ženski reproduktivni ciklus, preplavljuje tvoje tijelo u ranoj trudnoći. Ne samo da se zbog progesterona tijekom dana osjećaš pretežno pospano, već on može poremetiti i tvoj noćni san, što dovodi do još većeg dnevnog umora. Uz sve hormonske i fizičke promjene koje doživljava tvoje tijelo, ne iznenađuje da se trudiš pronaći energiju za održavanje uobičajenog dnevnog ritma. Dopusti sebi vremena za odmor s kratkim drijemanjem kad god je to moguće kako bi nadoknadila san. 

trudnica spava Možda te zanima... 7 savjeta za kvalitetan san u trudnoći Trudnoća
Mučnina

Najmanje 75% žena osjeća mučninu tijekom ranih tjedana trudnoće. Često pogrešno nazvana "jutarnja mučnina" može trajati cijeli dan i može biti posebno neugodna noću jer te može spriječiti u spavanju. Kako bi se noćna mučnina smanjila, držite lagane grickalice, poput krekera, pored krevetom kako bi mogli grickati kad se probudite. To će ti pomoći da se bolje osjećaš. Osim toga, pokušaj popiti šalicu čaja od đumbira prije spavanja (i tijekom dana!) Jer je dokazano da đumbir smanjuje mučninu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Noćna glad

Ako te ne muči mučnina, onda bi to mogao biti stalni osjećaj gladi koji se javlja noć u i ne da ti spavati. Svi smo čuli frazu "jesti za dvoje" i mnoge majke će se unaprijed radovati tortama i krafnama bez krivnje - ali pokušaj jesti uravnoteženu zdravu prehranu s cjelovitim žitaricama, proteinima i svježim voćem oni će ti dati puno hranjivih tvari koje su ti potrebne. Pokušaj jesti puno malih obroka tijekom dana  umjesto tri velika.  To će osigurati da ti i tvoja beba koja stalno raste ima stalan dotok hranjivih tvari. Osim toga, jedi polako kako bi izbjegla žgaravicu i slobodno pojedite krekere neposredno prije spavanja. To će ti pomoći stabilizirati razinu šećera tijekom noći.

Stalno trebaš piškiti

Je li tvoja maternica, koja stalno raste stavljala, pritišće mjehur i uzrokuje da trčiš u kupaonicu oko 100 puta dnevno? Ovo je česta pojava u ranoj ali i kasnoj trudnoći. Možeš pokušati smanjiti noćne izlete u kupaonicu pijući puno tekućine tijekom dana, ali smanji u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Također možeš izbjeći kofein jer to potiče našu potrebu da piškiš. I kada to učiniš, nagni se naprijed kako bi bila sigurna da ćeš svaki put potpuno isprazniti mjehur.

Spavanje u trudnoći Možda te zanima... Vodič za spavanje u trudnoći: Kako se dobro naspavati i koji je položaj najsigurniji? Trudnoća

Nesanica

Bilo da se radi o osjećajima tjeskobe zbog rođenja ili majčinstva, tvojih super-osjetljivih dojki koje otežavaju pronalaženje udobnog položaja za spavanje, žgaravice ili bilo kojeg drugog razloga koji su ovdje spomenuti i koji te sprečavaju da spavaš, nema sumnje da je nesanica čest problem među trudnicama. Pokušaj svaku večer uživati u umirujućoj rutini. Napravi toplu kupku, popij čašu toplog mlijeka, pročitaj dobru knjigu umjesto da gledaš televiziju ili isprobaj neku tehniku opuštanja kako bi ti pomogla da se umiriš i pripremiš za spavanje. 

Očekuj da će prvo tromjesečje biti iscrpljujuće. Za većinu žena, nesanica i drugi problemi sa spavanjem će proći, a ako se stvarno mučiš, pokušaj barem malo drijemati preko dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.