Trudnoća Trudnica 18. lipnja 2018.

5 istina o promjenama na zubima u trudnoći

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je novo i promijenjeno stanje organizma žene, a promjena razine hormona utječe na puno toga, pa tako i na oralno zdravlje

Trudnice koje održavaju dobru oralnu higijenu, uz redovite kontrole i pridržavanje uputa stomatologa, tijekom trudnoće neće imati nikakvih značajnih promjena u usnoj šupljini. U nastavku pročitajte koje se promjene na zubima zaista mogu dogoditi.

Može li pojačana kiselost sline naštetiti zubima?

Kod nekih trudnica javljaju se mučnine praćene povraćanjem. Pojava nije neuobičajena ni rijetka, ali povraćanje čini slinu kiselkastom, a sve skupa može naštetiti zubnoj caklini. Nije preporučljivo četkanje zubi do sat vremena nakon povraćanja kako kiselinom ne bi oštetili zubnu caklinu. Usta je najbolje isprati običnom vodom ili bezalkoholnom vodicom za usta koja sadrži fluorid.

Smije li se tijekom trudnoće snimati rendgen i koliko je puta potrebno posjetiti stomatologa?

U pravilu, potrebno je izbjegavati bilo kakvo zračenje tijekom trudnoće, pa tako i rendgen. Osim rendgenskih snimanja, izbjegavaju se dugi i komplicirani zahvati koji nisu hitni kako bi se izbjegla povećana razina stresa. Kontrolne posjete stomatologu su poželjne, čak i češće nego inače, svaka 3 do 4 mjeseca.

 | Author: Promo Foto: Promo

Pojavljuje li se karijes češće u trudnoći kao rezultat nedostatka kalcija?

Unatoč mišljenju da kalcij iz zubi trudnica za vrijeme trudnoće nestaje zbog potreba njihovog djeteta, kalcij iz zuba se ne može više razgraditi osim djelovanjem bakterija i karijesom. Nakon petog mjeseca raste potreba za kalcijem koji plod može dobiti pravilnom prehranom, odnosno razina minerala u tijelu trudnice ostaje nepromijenjena. Karijes nije uzrok problema sa zubima tijekom trudnoće.  

Javljaju li se problemi sa zubima češće u trudnoći nego inače?

To je vrlo individualno, ali postoji povišen rizik zbog hormonskih promjena. Zubne desni su osjetljivije, pa ukoliko se primijeti pojačano krvarenje desni ili upala, potrebno je javiti se stomatologu. Također, oralna higijena bi trebala biti detaljnija u razdoblju trudnoće.

 | Author: Promo Foto: Promo

Jesu li oralne promjene češće u trudnoći?

Oralne promjene mogu se pojaviti češće u trudnoći, a nerijetko se može pojaviti mala kvržica na desnima. Kvržica se naziva piogeni granulom, a može ju se prepoznati po smeđoj ili plavo-crnoj boji. Nastanak je povezan s povećanjem rasta kapilara i nije znak za uzbunu. Gotovo u pravilu je benigan, ali ako se ne povuče, ne treba ga ignorirati, već je potrebno posjetiti stomatologa.

Ukoliko imate još nekih pitanja o oralnom zdravlju u trudnoći, s povjerenjem se obratite za pomoć u Polikliniku ARENA pozivom na broj 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA 

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb 

Telefon: 01/6542-655 

Web: http://www.arenapoliklinika.hr  

E-mail: info@arenapoliklinika.hr

Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/ 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.