Trudnoća Trudnica 27. kolovoza 2024.

10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo deset fascinantnih činjenica o smokvama koje ih čine nevjerojatnim dodatkom svačijoj prehrani, a osobito trudničkoj.

Smokve su jedno od najstarijih uzgojenih voćaka, koje datiraju najmanje 5000 godina prije Krista.

Cijenjene od davnina zbog svojih afrodizijačkih svojstava, u mnogim se kulturama smokve smatraju simbolom plodnosti. Stari su mislili da mliječno-bijela tvar (zapravo prirodni lateks) koja kaplje s odrezane stabljike predstavlja "univerzalnu energiju" i da se koristila za liječenje neplodnosti i promicanje zdrave laktacije. Čini se da ima istine ovim pričama.

Možda te zanima... Evo zašto je dobro jesti čokoladu u trudnoći - u razumnim količinama Trudnoća

Evo deset fascinantnih činjenica o smokvama koje ih čine nevjerojatnim dodatkom svačijoj prehrani, a osobito trudničkoj.

  • Smokve imaju više minerala od bilo kojeg drugog uobičajenog voća ili povrća. Posebno su bogate kalcijem, željezom, kalijem i cinkom, ključnim nutrijentima za zdravu trudnoću.
  • Visok sadržaj kalija u smokvama može pomoći u kontroli krvnog tlaka, a time i hipertenzije povezane s preeklampsijom, opasnim stanjem u trudnoći.
  • Sadržaj minerala u smokvama vrlo je sličan onom u majčinom mlijeku!
  • Smokve imaju najveći udio vlakana od bilo kojeg običnog voća. Bogate i netopivim i topivim vlaknima, smokve stvarno pomažu u ublažavanju zatvora koji je tako čest tijekom trudnoće.
  • Smokve sadrže proteolitički enzim koji također pomaže probavi, koja je prirodno usporena tijekom trudnoće.
  • Smokve su jako alkalne, a time i alkalizirajuće, što se pokazalo kao sredstvo za suzbijanje želje za hranom. To može pomoći u kontroli onih ne baš zdravih nagona koji mogu sabotirati zdravu prehranu u trudnoći.
  • Smokve su bogate vitaminom B6, za koji se dugo smatralo da je koristan u ublažavanju jutarnjih mučnina.
  • Čak je i lišće smokve ljekovito: pokazalo se da njihovo konzumiranje smanjuje, pa čak i eliminira potrebu za inzulinom kod dijabetičara. Stoga njihovo uzimanje može pomoći u kontroli ili izbjegavanju gestacijskog dijabetesa. Nadalje, ova sposobnost balansiranja razine šećera u krvi trebala bi pomoći u ublažavanju čitavog niza simptoma – od jutarnjih mučnina do promjena raspoloženja.
  • Suhe smokve sadrže značajne količine Omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za optimalan razvoj fetusa. Konzumacija obilnih količina Omega-3 tijekom trudnoće također je povezana s nižom učestalošću prijevremenih trudova i prijevremenog poroda.
  • Psoraleni, kemikalija koja se nalazi u smokvama, koristi se za liječenje mnogih problema pigmentacije kože i može biti korisna u prevenciji melazme, "maske trudnoće".

Ipak trebaš biti oprezna! Prevelika konzumacija može imati laksativni učinak, dovesti do grčeva ili proljeva što stvara rizik za nastanak dehidracije. Prevelika količina može naglo podići razine glukoze u krvi, a smanjiti krvni tlak što uzrokuje niz neugodnih simptoma poput slabosti i vrtoglavice.

Nekoliko smokava dnevno bit će sasvim dovoljno za zasladiti se i napuniti tijelo važnim nutrijentima za rast i razvoj djeteta.

Možda te zanima... Ovih 5 namirnica bi trebale izbjegavati sve trudnice Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.