Trudnoća 40 tjedana trudnoće: Pratite razvoj svog djeteta 24. ožujka 2021.

1. tjedan trudnoće: Nisi još trudna, ali je vrijeme za pripremu

trudnoca 1
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi točan trenutak začeća, 40 tjedana trudnoće zapravo se broji od prvog dana tvoje zadnje menstruacije. Na taj se način određuje i termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dva tjedna prije ili poslije termina, koje se još uvijek smatra normalnim.

trudnica trbuh kalendar Možda te zanima... Kako se računaju tjedni trudnoće i termin poroda? Trudnoća

Do začeća će doći u vrijeme ovulacije, oko dva tjedna od početka zadnje menstruacije, a sa sigurnošću ćeš znati da ste trudni tek nakon izostanka sljedeće menstruacije, što je, prema ovakvom načinu računanja, već četvrti ili peti tjedan trudnoće.

Ukoliko planiraš trudnoću, ovo je pravo vrijeme da se počneš pripremati za to novo, važno životno razdoblje. Ako već nisi, počni više brinuti o svome zdravlju. Zdravije se hrani, razmisli o uzimanju folne kiseline i drugih dodataka prehrani za trudnice i svakako izbaci iz svog života alkohol, cigarete i sve vrste droga. Ako uzimaš neke lijekove, provjeri jesu li sigurni tijekom trudnoće.  

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Folna kiselina doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće te normalnoj sintezi aminokiselina i normalnom stvaranju krvi. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se razina folata majke, dok niska razina folata majke rizičan je faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Tvoj termin bit će izračunat ovisno o prvom danu tvoje posljednje menstruacije. Začeće se događa oko dva tjedna od tog dana i tada se se uistinu možeš smatrati trudnom. U samo 40 kratkih tjedana, tvoja beba će narasti od veličine sićušnog makova zrna do veličine ogromne lubenice. 

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub! Tu su najbolji proizvodi za malene, po cijenama koje donose uštede za velike.