Postoje brojne zablude o tome što se smije i ne smije jesti u trudnoći. Korisno je znati zašto pojedine namirnice treba izbjegavati u trudnoći...
Nema boljeg poticaja za zdravije prehrambene navike od saznanja da si trudna. Nakon svega, tvoje tijelo prolazi kroz velike promjene i tvoja beba i ti trebate punu dozu vitamina i nutrijenata kako bi bile zdrave i snažne.
Zdrava prehrana važan je dio zdrave trudnoće, no postoje neke namirnice koje bi trudnice trebale izbjegavati, piše dr. Robin Elise Weiss za Verywell Family. Ako zabunom pojedete nešto s popisa “zabranjene” hrane, nemojte paničariti i javite se svom liječniku. Popis je sastavljen da bi umanjio rizik – nećete se automatski razboljeti ako pojedete nešto s ovog popisa, upozorava liječnik.
Namirnice koje treba izbjegavati u trudnoći
Sirovo ili nedovoljno kuhano/pečeno meso
Konzumacijom sirovog mesa, peradi ili ribe možete se zaraziti bakterijama Listeria monocytogenes (uzročnikom listerioze), Salmonellom (uzročnikom salmoneloze) ili Toxoplasma gondii (uzročnikom toksoplazmoze). Izbjegavajte bilo koju vrstu sirovog ili nekuhanog (nepečena) mesa, kao i nekuhanu (nepečenu) perad i sirovu ribu (sushi).
Nepasterizirani sirevi
Nepasterizirano mlijeko može sadržavati štetne bakterije poput listerije. Sirevi proizvedeni od nepasteriziranoga mlijeka također mogu sadržavati navedene bakterije. Mnoge vrste sireva proizvedene su od pasteriziranog mlijeka, stoga provjerite deklaraciju da biste bili sigurni (u popisu sastojaka moglo bi biti navedeno je li sir napravljen s pasteriziranim mlijekom).
Sirova ili nedovoljno kuhana jaja
Konzumacija sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja nosi opasnost infekcije salmonelom. Hrana koju treba izbjegavati: sirovo ili nepečeno tijesto (tijesto za kolače i kekse), domaća hrana koja sadrži sirova jaja (domaći sladoled, umaci, majoneza, liker od jaja, umak hollandaise, mousse, krema od bjelanjaka, tiramisu), domaći ili svježi preljevi koji sadrže sirova ili nedovoljno kuhana jaja (svježi preljev za Cezarovu salatu). Kupovna majoneza, preljevi i umaci sadrže pasterizirana jaja i sigurni su za konzumaciju.
Velike ribe
Jedna od čestih dvojbi s kojom se susreću trudnice odnosi se na konzumaciju ribe i morskih plodova.Premda je riba izvor proteina bogat nutrijentima u trudnoći, neke vrste riba sadrže potencijalno opasne količine metil-žive. Vjerojatnost da velike ribe nakupljaju metil-živu je veća. Živa može biti štetna za vašu bebu u razvoju jer može prouzročiti oštećenja mozga. Vrste koje treba izbjegavati: grgeč, skuša, sabljarke, narančasta ljuska, tuna, morski pas.
Lokalno ulovljena riba
Ako vi ili netko koga poznajete lovite ribu, morate biti svjesni nekoliko činjenica prije nego što jedete lokalno ulovljenu ribu. Razine kontaminanata (uključujući poliklorirane bifenile – PCB) razlikuju se ovisno o mjestu. Prije konzumiranja bilo koje lokalno ulovljene ribe morate provjeriti postoje li sigurnosne upute za ribu u vašem području. Osim toga, budući da se onečišćenja mogu nakupiti u koži, masnoći i organima ribe, potrebno ih je ukloniti prije kuhanja.
Namirnice koje zahtijevaju posebnu pozornost
Ove bi namirnice mogle biti dopuštene za konzumaciju u trudnoći ako poduzmete dodatne mjere opreza:
- Mesni naresci
Da biste smanjili rizik od listerioze, pobrinite se da se svi naresci dobro zagriju (uključujući hrenovke). Meso bi trebalo biti vrelo ili dosegnuti unutarnju temperaturu od 74° C.
- Jetra (u velikim ili čestim količinama)
Jetra sadrži vitamin A. Prekomjerna količina vitamina A u obliku ne-beta-karotena može uzrokovati urođene mane.