Trudnoća Trudnica 02. veljače 2022.

Ovih 5 namirnica bi trebale izbjegavati sve trudnice

Foto: Shutterstock ; Prehrana u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje brojne zablude o tome što se smije i ne smije jesti u trudnoći. Korisno je znati zašto pojedine namirnice treba izbjegavati u trudnoći...

Nema boljeg poticaja za zdravije prehrambene navike od saznanja da si trudna. Nakon svega, tvoje tijelo prolazi kroz velike promjene i tvoja beba i ti trebate punu dozu vitamina i nutrijenata kako bi bile zdrave i snažne. 

Zdrava prehrana važan je  dio zdrave trudnoće, no postoje neke namirnice koje bi trudnice trebale izbjegavati, piše dr. Robin Elise Weiss za Verywell Family. Ako zabunom pojedete nešto s popisa “zabranjene” hrane, nemojte paničariti i javite se svom liječniku. Popis je sastavljen da bi umanjio rizik – nećete se automatski razboljeti ako pojedete nešto s ovog popisa, upozorava liječnik. 

Namirnice koje treba izbjegavati u trudnoći

Sirovo ili nedovoljno kuhano/pečeno meso

Konzumacijom sirovog mesa, peradi ili ribe možete se zaraziti bakterijama Listeria monocytogenes (uzročnikom listerioze), Salmonellom (uzročnikom salmoneloze) ili Toxoplasma gondii (uzročnikom toksoplazmoze). Izbjegavajte bilo koju vrstu sirovog ili nekuhanog (nepečena) mesa, kao i nekuhanu (nepečenu) perad i sirovu ribu (sushi).

Možda te zanima... Kada započinju trudničke žudnje za određenom hranom i koji im je uzrok? Trudnoća

Nepasterizirani sirevi

Nepasterizirano mlijeko može sadržavati štetne bakterije poput listerije. Sirevi proizvedeni od nepasteriziranoga mlijeka također mogu sadržavati navedene bakterije. Mnoge vrste sireva proizvedene su od pasteriziranog mlijeka, stoga provjerite deklaraciju da biste bili sigurni (u popisu sastojaka moglo bi biti navedeno je li sir napravljen s pasteriziranim mlijekom).

Sirova ili nedovoljno kuhana jaja

Konzumacija   sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja nosi opasnost infekcije salmonelom. Hrana koju treba izbjegavati: sirovo ili  nepečeno tijesto (tijesto za kolače i kekse), domaća hrana koja sadrži sirova jaja (domaći sladoled, umaci, majoneza, liker od jaja, umak hollandaise, mousse, krema od bjelanjaka, tiramisu), domaći ili svježi preljevi koji sadrže sirova ili nedovoljno kuhana jaja (svježi preljev za Cezarovu salatu). Kupovna majoneza, preljevi i umaci sadrže pasterizirana jaja i sigurni su za konzumaciju.

Velike ribe

Jedna od čestih dvojbi s kojom se susreću trudnice odnosi se na konzumaciju ribe i morskih plodova.Premda je riba izvor proteina bogat nutrijentima u trudnoći, neke vrste riba sadrže potencijalno opasne količine metil-žive.  Vjerojatnost da velike  ribe nakupljaju metil-živu je veća. Živa može biti štetna za vašu bebu u razvoju jer može prouzročiti oštećenja mozga. Vrste koje treba izbjegavati: grgeč, skuša, sabljarke, narančasta ljuska, tuna, morski pas. 

Lokalno ulovljena riba

Ako vi ili netko koga poznajete lovite ribu, morate biti svjesni nekoliko činjenica prije nego što jedete lokalno ulovljenu ribu. Razine kontaminanata (uključujući poliklorirane bifenile – PCB) razlikuju se ovisno o mjestu. Prije konzumiranja bilo koje lokalno ulovljene ribe morate provjeriti postoje li sigurnosne upute za ribu u vašem području. Osim toga, budući da se onečišćenja mogu nakupiti u koži, masnoći i organima ribe, potrebno ih je ukloniti prije kuhanja.

Namirnice koje zahtijevaju posebnu pozornost

Ove bi namirnice mogle biti dopuštene za konzumaciju u trudnoći ako poduzmete dodatne mjere opreza:

  • Mesni naresci

 Da biste smanjili rizik od listerioze, pobrinite se da se svi naresci dobro zagriju (uključujući hrenovke). Meso bi trebalo biti vrelo ili dosegnuti unutarnju temperaturu od 74° C.

  • Jetra (u velikim ili čestim količinama)

Jetra sadrži vitamin A. Prekomjerna količina vitamina A u obliku ne-beta-karotena može uzrokovati urođene mane.

Možda te zanima... Trudnice koje nose dječake češće ne podnose određenu hranu Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.