Trudnoća 10. prosinca 2020.

Sasvim iskreno: Kakav je osjećaj imati epiziotomiju četiri puta?

Foto: Shutterstock ; Smiješni trenutci s poroda
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Epiziotomija ili urez međice u našim je rodilištima najčešći opstetricijski postupak tijekom poroda. Michelle Stein, majka četvero djece podijelila je svoje iskustvo s epiziotomijom koju je iskusila na sva četiri poroda.

"Epiziotomija" je izraz za postupak tijekom porođaja gdje liječnik ili babica naprave kirurški rez od rodnice prema anusu - mišićnom području zvanom perineum. Razmišlja se kako je bolje napraviti kontrolirani rez nego dopustiti da se međica prirodno suzi, jer dijete izlazi iz majčina tijela. Iako su epiziotomije nekada bile rutina, to više nije slučaj. Ali za mene jest bio, i to četiri puta.

Za moja prva tri porođaja, sva vaginalna, epiziotomija nije bila neki strašan događaj. Sva tri puta primala sam epiduralnu koja je izvrsno funkcionirala. Potpuno sam otupila na bol te sam samo mogla osjetiti pritisak dolje, ali ne i pravu bol. Liječnik mi je rekao da me sječe i to je to. Nisam osjećala sam postupak. Nakon što je dijete izašlo, a potom i posteljica, moj je liječnik nastavio šivati rez. Nisam zaista osjećala ništa.

Međutim, s mojim četvrtim porođajem epiduralna je prestala djelovati pred kraj mojih trudova. Postupno sam osjećala sve više kontrakcija - dok su moja medicinska sestra i anesteziolog shvatile što se dogodilo, grčila sam se od bolova tijekom tranzicije i nije bilo vremena za ponovnu epiduralnu. Na kraju sam osjetila sve tijekom poroda, a uz to trebala mi je i epiziotomija.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Liječnik  mi je tada rekao da će mi dati injekciju protiv bolova kako bi me mogao porezati. U tom trenutku već sam osjećala najgoru bol u životu. Tada je liječnik izveo epiziotomiju i rodila se moja djevojčica. 

Na temelju svog iskustva, rekla bih da oporavak od epiziotomije nije toliko težak. Jednom kad je učinak epiduralne popuštao tijekom prva tri porođaja, sve "tamo dolje" je bilo prilično natečeno i bolno. No, naravno to me nije iznenadilo - ljudsko biće upravo je izašlo iz mog porođajnog kanala. No, svaki put se sjetim da mi je medicinska sestra za oporavak dala jastučić - u osnovi smrznutu, pelenu za novorođenče natopljenu umirujućim plavim gelom - da ga smjestim u moje goleme postporođajne mrežaste gaće.

Dok se šavovi iz moje epiziotomije nisu otopili, koristila sam bočicu vode kako bih isprala “stvari” nakon odlaska u kupaonicu. Nakon što sam se nježno potapšala toaletnim papirom, ulošci su bili zgodni za natapanje šavova i okolnih područja. Ovi ulošci nisu samo pomogli u higijeni, već su mi smirili svrbež i bol na međici. Sprej dermoplast je također pomogao kod boli / osjetljivosti u međici. Osim ove higijenske rutine, zajedno s redovitim mijenjanjem prevelikih uložaka koje sam nosila nekoliko tjedana - ništa drugo nije trebalo učiniti za njegu šavova.

Možda te zanima... Zbog epiziotomije bez mog dopuštenja oboljela sam od postporođajne depresije Trudnoća

Kad sam ušla na 6-tjedni pregled nakon porođaja, liječnik mi je provjerio područje na kojem su moji šavovi kako bi provjerio je li sve dobro zacijelilo. Također je osjetila moj trbuh, pitala me o krvarenju itd. I dala mi zeleno svjetlo za nastavak spolnog odnosa i vježbanja. I to je bilo to. Čini se da nema trajnih dokaza da sam imala epiziotomiju.

Ali vrijedno je spomenuti da imam priličnu količinu postporođajne stresne inkontinencije otkad imam djecu. Drugim riječima, mokraća mi curi kad vježbam. Ova bi se dosadna situacija trebala riješiti gotovo u potpunosti oko jedne godine nakon porođaja i nisam uvjerena da epiziotomija ima veze s tim.

Ono što znam jest da - epiziotomiju koja sam doživjela već četiri puta - definitivno nije toliko bolna i teška koliko zvuči!"

porod porođaj rađaona trudnica rodilište trudovi Možda te zanima... Epiziotomija na porodu: Zašto se izvodi i kako izbjeći urez međice? Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bixiro

    My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours / day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour .. .. click here ====== ?? Www.earn75.com  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.