Trudnoća Liječenje neplodnosti 17. prosinca 2019.

'Odakle dolaze bebe?' Mama napisala slikovnicu o IVF-u

Foto: Instagram/tesskossow
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tess Kossow pronašla je način da ispriča priču koja stoji iza začeća potpomognutom oplodnjom njenog sina - napisala je i objavila slikovnicu.

"Odakle dolaze bebe?" pitanje je koje svugdje može stvoriti strah u svijesti roditelja. Bez obzira na to kako je skratili, pričati svojoj djeci priču o njihovim začecima može biti naporno ... i kada su začeti pomoću potpomognute reproduktivne tehnologije? Pa, to može dodati sasvim novi sloj složenosti.

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Ali autorica Tess Kossow pronašla je način da ispriča priču koja stoji iza začeća potpomognutom oplodnjom njenog sina - i najbolji dio? Omogućuje drugim roditeljima da koriste njezine riječi.

Možda te zanima... 'Roda kojoj je trebala pomoć' - prva slikovnica za djecu rođenu nakon postupaka MPO Trudnoća

Kossow predobro zna koliko je zapravo zamršen postupak IVF-a. Majka se odlučila na potpomognutu oplodnju nakon godinu dana pokušaja začeća prirodnim putem. Ona i njezin suprug započeli su proces s dva održiva embrija - i dok im je prvi embrij implantiran, kasnije je pretrpio pobačaj. Drugi zametak postao je Kossowov sin, Ferris, koji se rodio u travnju 2018. godine.

Toliko je važno osvijestiti postupak IVF-a, a Kossow radi upravo to - ona pokazuje roditeljima koji su se opredijelili za liječenje IVF-a i svojoj djeci da njihove priče vrijedi ispričati. Kossow je napisala priču o IVF-u u obliku dječje knjige pod nazivom "I'm Very Ferris".

"Htjela sam ići s nečim što bi odjeknulo (s malom djecom)  i prijeći na točku IVF-a", kaže Kossow . "To je knjiga. Slike govore tisuću riječi. Mislila sam da bih to učinila kroz dijete koje će pričati priču, umjesto da mama ili tata pripovijedaju priču."

Možda te zanima... Objava trudnoće nakon godina borbe i molitve za dijete Trudnoća

Ali djeci bolje razumijevanje procesa IVF-a nije jedini cilj koji motivira Kossowov. Također se zalaže za slanje važne poruke ženama koje su pretrpjele pobačaje. "Nisi ti kriva. Ništa ti nisi mogla učiniti", kaže. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.