Trudnoća Beba u trbuhu 21. siječnja 2022.

Genijalan video umjetnika prikazuje susret spermija i jajne stanice tijekom začeća!

Foto: Instagram / Renderburger
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Video koji je animirani 3D prikaz fascinantnog, složenog puta do začeća djelo je umjetnika Farida Ghanbari koji se krije iza Instagram profila 'Renderburger'...

Genijalne tematske animirane ilustracije podijeljene na Instagram profilu Renderburger, djelo su umjetničkog direktora Farida Ghanbari. Uz objavu čudesne animacije začeća na Instagramu, umjetnik je napisao: "Ovo je ilustracija spermija i jajašca koju sam napravio za knjigu medicinskih izvora 3FX Inc. 2018!" 

Ilustracije  RenderBurgera i 3FX animacija zaista su nevjerojatne!

Ovaj kratak video prikazuje spermu koja se pokušava probiti do jajne stanice i objašnjava složenost procesa začeća. Žensko tijelo ima brojne biološke sustave za "optimizaciju" začeća. Proizvodnja jajnih stanica obično se opisuje kao "rasipna ", jer će iz 300 000 stanica prisutnih u pubertetu, tijekom odrasle dobi biti pušteno samo 400 zrelih jajašca. 

Možda su nas učili da su spermiji poput sićušnih sportaša koji se natječu na putu do jajne stanice, a pobjeđuje samo najjači spermij! No istraživači smatraju da je djelomično sreća ono što dovodi spermij do susreta s jajnom stanicom. Zapravo je ženski reproduktivni sustav taj koji kanalizira, uklanja i preusmjerava spermu - budući da je u svakom prosječnom ejakulatu 250 milijuna spermija!

Utrka sperme za oplodnju jajne stanice može biti problematična (naziva se polispermija), ali nevjerojatna ženska tijela imaju razne sustave koji usporavaju ili promiču tempo sperme i pokušavaju osigurati zdravo i uspješno začeće.

Sperma ne trči "solo" u ovoj utrci. Naime, mišići maternice pomažu spermijima na putu duž jajovoda, prema jajašcu. Ostali spermiji  se raspršuju na razne načine i mogu danima ostati u ženskom tijelu.

No, vratimo se genijalnim slikama i videozapisima koji su zaista nevjerojatni i potiču na razmišljanje o spermi, jajašcima i nevjerojatno složenom procesu nastanka novog života.

 

Možemo samo reći: Hvala umjetnicima!

 

Možda te zanima... Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.