Trudnoća 23. studenoga 2020.

Dirljiva priča o 'Odustajanju od majčinstva' nakon neuspjelog pokušaja IVF-a

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lena Dunham otkriva da je bila podvrgnuta neuspješnoj izvantjelesnoj oplodnji, godinama nakon što je imala histerektomiju. Ako upitate bilo koga tko se borio s problemima plodnosti o njihovom mišljenju, reći će vam da je to jedno od najtežih iskustava koje je moguće zamisliti.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, šest posto žena u dobi od 15 do 44 godine ne može zatrudnjeti nakon godinu dana pokušavanja, što se definira kao neplodnost. Uz to, oko 12% žena u dobi od 15 do 44 godine ima poteškoće u trudnoći. Lena Dunham ubraja se u tu skupinu i napisala je moćan i emotivan esej o pomirenju s činjenicom da "nikad neće biti biološka majka".

Lena Dunham je prvi put 2018. godine bila podvrgnuta histerektomiji kao posljedici endometrioze, a u svom eseju za Harper's Magazin iskreno progovara o svojoj borbi s neplodnošću, otkrivajući da je od tada pokušavala “ubrati” svoja jajašca IVF-om, prije nego što je konačno prihvatila da biološko majčinstvo nije u njenim životnim kartama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham)

„Posljednjih godinu dana pišem članak o iskustvu učenja, jednom zauvijek, da nikad neću biti biološka majka - i o internetskim zajednicama u koje sam ušla kada sam osjećala da u realnom svijetu nisam imala dovoljno prostora za tugu, bol i bijes koji dolaze uz cijeli postupak”, napisala je na Instagramu o svom dirljivom eseju u stilu memoara.

Borba s neplodnošću 

„Plodnost je složena tema, koju je lako svesti na zastarjele biološke nagone i rodne uloge, fotografije najave djeteta i ljubomoru djevojčica, strah od prihvaćanja normativnih kućnih struktura. Ali za mene - moj je put u IVF bio umotan u mržnju prema sebi, ovisnost i strah od nepoznatog - tko sam ja bila, ako ne majka?" kazala je. Nastavila je objašnjavati da je odlučila napisati članak "za mnoge žene kojima su zakazale i medicinska znanost i njihova vlastita biologija, ali koje je dodatno obeshrabrila nesposobnost društva da im zamisli i pruži neku drugu ulogu.” 

Njezin dugačak i potresan esej ili memoari, kako ona sugerira, naslovljeni su: ‘Odustajanje od majčinstva’ i u njima bolno opisuje kako je u 31. godini prošla histerektomiju i počela tražiti alternativni način da postane majka. "Postala sam na neki način opsjednuta time", priznaje, objašnjavajući kako je istraživala posvajanje, pokušala popuniti prazninu u sebi udomljujući dvije mačke bez dlake, ušla u vezu, otišla na rehabilitaciju zbog ovisnosti o benzodiazepinima i gledala svoje prijateljice kako ostaju trudne. prije nego što se pridružila IVF Warriors, internetskoj zajednici žena koje se bore s plodnošću. Tamo je saznala da postoji potencijal za nju da postane biološka majka berući jajašca i koristeći surogat majčinstvo. Nastavila je posjete liječniku za plodnost koji joj je rekao da bi "mogla imati šanse za berbu jajašaca" s preostalim jajnikom. Međutim, nakon što je prošla naporan postupak branja jaja, saznala je da nijedno od njenih jajašaca nije održivo.

Možda te zanima... Snažne fotografije pokazuju patnju iza borbe s neplodnošću Trudnoća

Borba za djetetom u potpunosti joj je preuzela život

"Ono što je započelo s tim da sam željela roditi dijete muškarcu kojeg sam voljela, postalo je željom da imam dijete s muškarcem koji mi je bio voljan pomoći", napisala je. “Uskoro je to postalo angažiranje odvjetnika za sastavljanje ugovora za prijatelja darivatelja sperme i pozivanje surogat-a kojeg je preporučila druga poznata osoba. Pokušala sam dobiti dijete. Usput mi je tijelo potpuno puklo. Moja veza također. Postala sam funkcionalni narkoman. Svaki je korak odvodio proces dalje od mog tijela, moje obitelji, moje stvarnosti. Svaki je potez bio skuplji, očajniji, usamljeniji. Nisam mogla zamisliti kraj cijelog procesa.”

Možda te zanima... Nakon 5 bezuspješnih IVF postupaka i istrošene ušteđevine, roditelji su im platili 'još jedan pokušaj' i stigle su tri curice! Trudnoća


Lekcija za život

Kroz sve je naučila lekciju koja ju je ironično pripremila za majčinstvo. „U životu možete puno toga ispraviti - možete prekinuti vezu, otrijezniti se, uozbiljiti se, reći žao mi je - ali ne možete prisiliti svemir da rodite bebu za koju vam je tijelo cijelo vrijeme govorilo da je nemoguće . Slabe životinje umiru u šumi dok njihovi čopori trče naprijed. Loša jaja se ne izlegnu. Ne možete izmijeniti prirodu", rekla je u zaključku.

„Ironija je u tome što je znanje da ne mogu imati dijete - moja sposobnost da to prihvatim i krenem dalje - možda jedini razlog zbog kojeg uopće zaslužujem biti nečiji roditelj. Mislim da napokon moram nekoga naučiti." Dunham kaže da "neće dopustiti da oplakuje djecu koja za početak nikada nisu bila moja", te dodaje da "bez obzira radi li se o posvojenju ili o udomljavanju, obožavam ideju da postanem majka na način koji je za mene ispravan i u potpunosti sam mu predana.”

Možda te zanima... 10 stvari koje trebaš promijeniti kako bi povećala mogućnost začeća Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.