Trudnoća Porođaj 28. veljače 2014.

Matične stanice iz pupkovine djetetu mogu spasiti život

biosave
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da se matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog čega su nezamjenjive u liječenju karcinoma i drugih bolesti?

Matične stanice se smatraju gradivnim dijelovima tijela, budući da tvore osnovu tkiva, krvi i imunosnog sustava. Liječnici su prije više od dvadeset godina počeli koristiti matične stanice iz krvi pupkovine za tretiranje bolesti koje su prije bile tretirane matičnim stanicama iz koštane srži. Danas su matične stanice iz krvi pupkovine glavni izvor za liječenje mnogih teških bolesti.

Matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi jedine se mogu transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu, zbog toga su nezamjenjive u liječenju karcinoma i drugih bolesti.

Uspješno liječenje barem 75 bolesti

Poznate kao izvor svih stanica u tijelu, matične stanice su se još prije 20 godina počele koristiti u medicini. No problem je u tome što do zdravih matičnih stanica iz vlastitog organizma, koštane srži ili periferne krvi, više ne možemo doći kad jednom obolimo. 

Upravo iz tog razloga su pri liječenju najuspješnije matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi, jer su najmlađe i još nisu specijalizirane, već se mogu pretvoriti u bilo koji drugi oblik naših stanica, pa se s njima trenutačno uspješno liječi već 75 bolesti. Takve stanice, koje se pohrane prilikom rođenja, tom istom novorođenčetu mogu spasiti život bilo kada kasnije u životu.

Krajina | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Matične stanice dugi se niz godina upotrebljavaju u liječenju malignih krvnih oboljenja

"Danas se intenzivno radi u smislu primjene matičnih stanica u liječenju zloćudnih solidnih tumora. Najnovijim radom na Harvardu, matične stanice su genetski modificirane tako da stvaraju terapijski toksin koji ubija stanice tumora, a one same postaju otporne na isti toksin (Stem Cells 2015.). Očekuju sa daljnja klinička ispitivanja", kaže poznati onkolog prof. dr. sc. Zdenko Krajina.

Pohrana na minus 196 stupnjeva

Matične stanice iz pupčane krvi nisu bile pod utjecajem starenja, bolesti, povreda i sličnog, a njihova sposobnost regeneracije drugih oštećenih tkiva čini ih zlatnim standardom u liječenju karcinoma.

biosave | Author: Promo Foto: Promo

Zbog svih tih karakteristika, sve je popularnije spremanje krvi pupkovine u specijaliziranim bankama za eventualnu kasniju potrebu. Načelo je jednostavno, krv se vadi iz pupkovine i sprema, te se čuva do potrebe za matičnim stanicama iz krvi. No, proces je tehnološki vrlo zahtjevan, jer se pupkovina vrlo lako inficira, pa je potrebno osigurati visoku kvalitetu uzoraka koji se pohranjuju na minus 196 stupnjeva celzijusa.

Matične stanice mogu koristiti i bliski srodnici

Od prošle godine u Hrvatskoj je prisutna njemačka banka matičnih stanica 'Vita 34', koja se ubraja među najbolje u Europi, a jedina ima dozvolu pohrane matičnih stanica na 50 godina. Kod nas je zastupljena preko ovlaštene tvrtke 'Bio Save Premium', koja je umrežena s Vitom 34 u Leipzigu.

Vita 34 je formirala i prvi mobilni tim u Europi za pripremu transplantacije matičnih stanica iz krvi pupkovine, koji u trenutku potrebe prevozi i priprema uzorak u bilo kojoj klinici u Europi. Vrlo je bitno i to što se stanice iz njezine pohrane mogu se koristiti i za alogenu transplantaciju, što znači da te matične stanice, osim djeteta kojem pripadaju, mogu upotrijebiti i njegovi srodnici, najčešće brat ili sestra.

Više o pohrani matičnih stanica možete saznati ovdje: Spremanje matičnih stanica Ili na Facebook profilu: BIO SAVE Hrvatska

Više pročitajte u specijalu Čudotvorna krv iz pupkovine!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hrvoj3e

    Vita 34 se čini kao najbolji izbor, ali me brine to što se nisu kroz HR zastupnika BioSave prilagodili financijski trenutnom stanju u društvu. Nude samo 12 obroka za plaćanje od 1540kn što je za mnoge roditelje velika rata uz sve ostalo. Ponuda od 24 ili 36 obroka po 770kn odnosno 513kn se čini puno prihvatljivija za sve. Što vi mislite o tome?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.