Trudnoća Porođaj 04. svibnja 2021.

Rodila u avionu, a nije znala da je trudna. Kako je moguće da žene ne znaju da su trudne?

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Usred oceana, s tri medicinske sestre, pomoćnicom liječnika i liječnikom obiteljske medicine uspjeli smo to napraviti TRI SATA prije nego što smo napokon mogli sletjeti, ali beba i mama su se sjajno snašle!"

Putnici koji su se zatekli na letu iz Salt Lake Cityja za Honolulu prošle srijede imat će priču za pamćenje. Naime, jedna putnica rodila je tijekom leta. Da bi priča bila još uzbudljivija, novopečena majka nije znala da je trudna, a sve je zabilježeno i objavljeno u viralnom videu na TikTok-u.  Putnica Julia Hansen sve je snimila i objavila na društvenoj mreži, a snimku je do danas pregledalo skoro 12 milijuna ljudi.

"Rodila se beba", šaptom kaže Julia na početku. Potom se čuju putnici koji čestitaju majci, dok član osoblja aviona na mikrofonu moli putnike da ostanu vezani "još nekoliko minuta dok putnici pružaju medicinsku pomoć".

Hansen kaže da je avion sletio tri sata kasnije. Žena koja je navodno rodila je s bebom u rukama prva izvedena iz aviona, a ostali putnici su joj pritom pljeskali. "Mama i beba su zdrave, ako se itko pitao", otkrila je Julia kasnije u komentarima. Tijekom snimke mogu se čuti plač novorođenčeta dok suputnici na letu od Salt Lake Cityja do Honolulua na Havajima ushićeno plješću. Hansen je napisala da je ženi bilo dopušteno putovati u trećem tromjesečju trudnoće jer "nije znala" da je trudna.

@juliabernice

It’s the ‘baby being born while we’re above the Pacific Ocean’ for me

♬ original sound - Julia Hansen

Medicinska sestra  potvrdila je u statusu na Facebook-u da se porod dogodio u avionu. 

"Usred oceana, s tri medicinske sestre s odjela neonatologije, pomoćnicom liječnika i liječnikom obiteljske medicine uspjeli smo to napraviti TRI SATA prije nego što smo napokon mogli sletjeti, ali beba i mama su se sjajno snašle", napisala je. "Bog je definitivno bio s nama gore", dodala je.  

Šokirana žena svom je novorođenčetu nadjenula ime Raymond Kaimana Wade Kobe Lavaki Mounga; i majka i beba odvedene su u bolnicu u Honoluluu u dobrom zdravstvenom stanju.

Priča je još zanimljivija, budući da žena nije znala da je trudna, što je potvrdila i njezina sestra... 

"Naša sestra nije znala da je trudna pa je bila jednako šokirana kao i mi ostali kad nam se rodio nećak!" ona je napisala. "Lavinia & baby ostat će na Havajima dulje dok dijete bude dovoljno zdravo da se vrati kući u Utah."

Avionska kompanija Delta potvrdila je za Fox News da je beba rođena tijekom jednog leta, ali nisu dali više detalja. Prema pisanju Washington Posta, bebe rođene u zračnom prostoru SAD-a smatraju se američkim državljanima. Međutim, izdavanje rodnog lista moglo bi biti malo nezgodnije. Rođenje djeteta se može obaviti u okrugu gdje je ono rođeno ili u mjestu u koje je avion sletio, tvrdi Post.

Kako je moguće da žene ne znaju da su trudne sve do poroda? 

Puno je žena koje cijelu trudnoću nisu znale da su trudne. Imale su menstruaciju redovito, nisu se udebljale, a ako su i išle kod liječnika i vadile krv, testovi nisu pokazali povišen hormon trudnoće hCG. Nevidljiva ili kriptična trudnoća zapravo nije rijetkost. Procjenjuje se da je jedna od 2500 trudnoća nevidljiva sve do poroda, dok jedna od 450 žena ne zna da je trudna do 20. tjedna.

Josipa Vulić, korisnica Možda te zanima... 'Tek u 20. tjednu saznala sam da sam trudna' Roditelji

Također, testovi trudnoće pokazali bi se negativnima. Neke pak žene znaju da su trudne, osjećaju to, ali liječnici negiraju trudnoću jer nema dokaza da su u drugom stanju. 

Najčešći uzroci nevidljive trudnoće

Vjeruje se da trudnoća može proći neopaženo češće kod žena:

  • s policističnim jajnicima
  • koje su pred menopauzom
  • koje su nedavno su bile trudne i njihovi hormoni se još nisu izbalansirali
  • još uvijek doje i hormoni se nisu uravnotežili
  • imaju vrlo nizak postotak tjelesne masti, što može prouzročiti hormonalni disbalans
  • koriste kontracepcijske implantante koji nastavljaju otpuštati hormone u tijelo

Hormonalna neravnoteža smatra se odgovornom što tijelo uopće ne registrira da je u drugom stanju, pa majke nastavljaju ovulirati i dobivati mjesečnicu. Upravo zato što krvare redovito, hormon trudnoće hCG ne uspijeva se umnožiti i zato se ne izluči dovoljno u urinu i krvi da bi testovi registrirali trudnoću.

Možda te zanima... Istraživanje otkrilo zašto se neke žene udebljaju nakon trudnoće Beba

I ultrazvuk je negativan

Prema istraživanju Grupe za potporu nevidljivim trudnoćama, od više stotina provedenih pregleda ultrazvukom, samo sedam je otkrilo trudnoću. To je zato što u ovim trudnoćama tijelo ne dobiva potrebne signale da omogući maksimalan razvoj djeteta pa su te bebe puno manje za svoju gestacijsku dob i teže ih je uočiti na ultrazvuku. Ove trudnoće upravo zbog sporijeg razvoja bebe znaju trajati i puno puno duže od 40 tjedana. 

Nuspojave mogu biti teške

Žene koje nisu znale da su trudne mogu doživjeti velik šok. U trudnoći se svaka majka priprema na novi život, a kada on dođe posve neočekivano, to može biti vrlo teško. Također, djeca se obično rađaju manja i često im je medicinska pomoć potrebnija nego kod uobičajenih trudnoća.

Također kod žena koje znaju, tj. osjećaju da su trudne, ali liječnici ne potvrđuju njihovu trudnoću postoji opasnost od brojnih rizika. Često ne mogu voditi trudnoću kod ginekologa, nemaju adekvatnu pomoć, obitelj i prijatelji im ne vjeruju, a nerijetko su prisiljene zbog toga i roditi kod kuće.

žena trudnoća test za trudnoću Možda te zanima... 'Trudnoću je moguće otkriti kasnije, ali je čudno ne osjetiti sve jače bebine udarce' Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.