Trudnoća Planiranje trudnoće 29. prosinca 2014.

Utječu li priraslice nakon carskog reza na sljedeću trudnoću?

doktor liječnik žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica, kojoj su nakon drugog carskog reza liječnici pronašli priraslice na maternici, pita se kako priraslice mogu utjecati na sljedeću trudnoću. Pročitajte odgovor ginekologa

Prije četiri godine sam nakon uredne trudnoće završila na hitnom carskom rezu, a prije tri tjedna sam također carskim rezom rodila još jednog dečkića. Međutim, nakon operacije doktori su mi rekli da imam puno priraslica, neke su uspijeli otkloniti, a neke se nisu usudili dirati. Preporučili su mi i da više ne rađam. Mene zanima koje su posljedice i opasnosti tih priraslica ako se jednom odlučim za još jedno dijete, pošto sam ih imala i u drugoj trudnoći, a sve je bilo u redu. Je li opasno za mene ili dijete u trudnoći ili tijekom poroda? 

S obzirom na napomenu kod otpusta, odnosno da imate puno priraslica, trebalo bi realno paziti na te preporuke; osnovni problem ako do slijedeće trudnoće dođe jest veća mogućnost vanmaternične trudnoće, a to onda znači dodatne komplikacije, katkada i potreba ponovne operacije koja je dosta kompliciranija kada se radi o priraslicama. Vjerujem da su kolege ove činjenice primarno imali na umu rekaviši vam da nisu uspjeli sve rekonstruirati. 

U svakom slučaju, ako do trudnoće i dođe, svakako se morate javiti svom liječniku u ranijoj fazi nego inače, kako bi se dovoljno rano počelo pratiti stanje, kvaliteta trudnoće, te – najvažnije, rano dokazati da je plod u maternici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.