Trudnoća Porođaj 16. listopada 2015.

Znate li koja su vaša ljudska prava u porodu?

porod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice su primorane ležati tijekom cijelog poroda, nije im dopušteno jesti i piti, koristi se nalijeganje na trbuh i epiziotomija. Žene rađaju jedino na leđima i ne dozvoljava im se promjena položaja, iako bi to pospješilo tijek poroda

Kao podrška majkama na porodu svjedoci smo čestim kršenjima ljudskih prava. Unatoč znanstvenim dokazima i preporukama Svjetske Zdravstvene Organizacije, trudnice su primorane ležati tijekom cijelog poroda, nije im dopušteno jesti i piti, koristi se nalijeganje na trbuh i epiziotomija. Žene rađaju jedino na leđima i ne dozvoljava im se promjena položaja, iako bi to pospješilo tijek poroda.

Sve to ugrožava majku i dijete i krši njihova prava. Nažalost, svijest o ljudskim pravima u porodu jako je niska, ne samo među medicinskim djelatnicima, nego i među trudnicama. Kako bi podigla svijest o pravima rodilja na najbolju moguću skrb, Hrvatska udruga doula pokrenula je građansku akciju "Ljudska prava u porodu", koja je provedena zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Video-klipovi i radionice

Akcija koja traje od 1. rujna do 30. studenog 2015. sastoji se od 10 video klipova sa savjetima za porod, trudnoću i babinje te četiri radionice na kojima će trudnice biti upoznate s tim što se događa tijekom poroda u našim tijelima, kako si pomoći u trudovima te što se događa u rodilištima, koje su rutinske intervencije dokazano nepotrebne pa čak i loše i naučit ćemo na koji način pristupiti bolničkom osoblju i kako ostvariti porod kakav želimo. Održat će se i dvije grupe podrške pod vodstvom psihoterapeuta za majke koje su doživjele traumatične porode.

 

Svi video klipovi su objavljeni na Facebook stranici Hrvatska udruga doula, a mogu se pronaći i na YouTube kanalu Hrvatska udruga doula

Sljedeća radionica se održava u nedjelju 18.10. u prostorijama udruge PUŽ koji su partneri Hrvatke udruge Doula na ovom projektu. Tamo se održavaju i grupe potpore, a prva je 25.10. Svi zainteresirani za radionice i grupe podrške se mogu prijaviti na info@doula.hr.

5 razloga zašto svaka mama treba brzo otići u Metro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.