Trudnoća Porođaj 10. siječnja 2020.

Dobrobiti za rodilju: Porod u vodi smanjuje rizik od vaginalnog pucanja

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad se govori o samom izgonu djeteta ispod vode, stručnjaci nisu sigurni da postoje dobrobiti za bebu, ali u jednom se slažu: porod u vodi olakšava rodilji trudove i manje je razdora međice

Jesi li ikad razmišljala o porodu u vodi? Iako su bazeni za rađanje manje popularni u bolnicama, u SAD-u je porasla prodaja i najam ovih proizvoda pa se pretpostavlja da sve više žena odabire ovu metodu na kućnim porođajima. Prošlih godina Američko udruženje pedijatara (AAP) i Američki koledž za ginekologiju i porodništvo (ACOG) izrazili su zabrinutost oko poroda u vodi, a procjena je da manje od 10 posto američkih rodilišta nudi ovu opciju. Ali nova studija objavljena u magazinu Birth zaključila je da su porodi u vodi sigurni kao i porodi izvan vode i da žene koje rađaju u vodi imaju manje vaginalnog pucanja prvog i drugog stupnja.

Možda te zanima... Što trebaš znati o vaginalnom pucanju tijekom porođaja? Trudnoća

"Ukratko, ako se koristi pravilna tehnika, rezultat je jako dobar", rekla je Lisa Kane Low, jedna od autorica istraživanja i profesorica na Sveučilištu u Michiganu.

Istraživanje kaže da je porod u vodi dobra opcija za zdrave majke s urednim trudnoćama. Ovo potvrđuje i stav Američkog koledža za sestrinstvo i primaljstvo (ACNM).

U Velikoj Britaniji više je poroda u vodi u bolnicama, a procjenjuje se da je polovica osoblja u britanskim rodilištima osposobljena za rad s bazenima za porode. Ali službena preporuka britanskog National Institute for Clinical Excellence (NICE) malo je kompliciranija. Prema njoj, porod u vodi je koristan za olakšavanje porođajne boli, ali nedostaje dovoljno kvalitetnih dokaza koji bi ili podržali ili odbili porode u vodi.

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

Razlika je u trudovima i izgonu

Stručnjaci podupiru trudove u vodi, ali ne i izgon djeteta ispod površine vode. 

"Potapanje u vodu u prvoj fazi porođaja donosi neke dobrobiti. Može skratiti porod i smanjiti upotrebu epiduralne. Međutim, važno je razlikovati trudove i izgon u vodi. Ne postoje dokazi da izgon u vodi donosi dobrobiti za dijete", rekao je Joseph R. Wax, predsjednik Odbora za porodničare ACOG-a.

Autori studije Sveučilišta u Michiganu tvrde da iako nema dokaza prednosti za bebu, faktor bi trebale biti prednosti za majku. Jedna od autorica studije i klinička profesorica sestrinstva, Ruth Zielinski tvrdi da bi trebalo provesti više istraživanja o zadovoljstvu majki koje su imale porode u vodi i da bi više bolnica trebalo nuditi mogućnost poroda u vodi. I majčino zadovoljstvo i mišljenje su važni jer to je ipak njihov porođaj. 

Vedrana Jukić Možda te zanima... 'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora' Roditelji

Primalja o prednostima poroda u vodi

"Porod u vodi jedan je od načina rađanja radi što prirodnijeg pristupa porodu. Jedan od važnijih ciljeva kod planiranja poroda u vodi uspostava je prisnog kontakta, povjerenja i suradnje između vas i cijelog zdravstvenog tima. Vaša želja za rađanjem u vodi ipak je osnovni preduvjet. Svaka zdrava trudnica koja nije izvan trudnoće bolovala niti je tijekom trudnoće imala zdravstvenih problema može rađati u vodi. Sve trudnice s jednoplodnom trudnoćom u terminu, s plodom u stavu glavicom prema dolje i spontano započetim trudovima kandidati su za porod u vodi", kaže primalja Barbara Finderle te donosi prednosti poroda u vodi.

  • Veća tjelesna opuštenost jer se mišići u vodi lakše opuštaju te se troši manje energije nego što bi se trošilo da su napeti, a zbog toga i trudovi traju kraće.
  • Lakše podnosite trudove i ugodnije se osjećate u stankama između trudova, što štedi energiju te ćete stoga tijekom poroda biti manje umorni i iscrpljeni.
  • Ujednačenije disanje jer se zbog veće opuštenosti izbjegava hiperventilacija koja inače pojačava bol.
  • Smanjenje težine tijela u vodi omogućava veću pokretljivost pa ćete lakše odabrati ugodniji položaj.
  • Topla voda ublažava bolove i druge smetnje tijekom poroda. Bol je u vodi smanjena i do 50 posto budući da se djelovanjem tople vode pojačano luče endogene tvari koje ga ublažavaju. Epiduralna anestezija kod poroda u vodi nije moguća.
  • Učinkovitiji su trudovi, povećana produkcija hormona te povećano izlučivanje endorfina i oksitocina zbog čega tijekom poroda u vodi u pravilu nema medikamentne primjene oksitocina.
  • Smanjen je pritisak na glavnu venu.
  • Smanjen je pritisak na abdominalne mišiće, zglobove i ligamente.
  • Rjeđe je potrebno učiniti urez međice, jer je međica u vodi smekšana i podatna, a ujedno su i rjeđi razdori međice. Masažom međice izbjegnite epiziotomiju
  • Porod u vodi omogućuje novorođenčetu nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu, pa se potom iznosi na zrak, što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet.
  • Bolja je oksigenacija fetusa, više su vrijednosti pH u krvi pupkovine.
  • Apgar ocjena novorođenčeta u prvoj i petoj minuti je viša.
Možda te zanima... Izlazak u svijet: Fascinantne fotografije porođaja u vodi Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.