Trudnoća Porođaj 10. svibnja 2019.

Bebe rođene u vodi imaju rizik od zaraze opasnom bakterijom

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvije bebe rođene u vodi razvile su infekciju od bakterije koja može rasti i širiti se u nesteriliziranoj vodi

Porod u vodi može zvučati kao lakši način da na svijet doneseš svoje novorođenče. Ali sada, kažu kako bebe rođene na ovaj način mogu biti izložene riziku od zaraze legionarskom bolešću - ozbiljnim i potencijalno opasnim oblikom upale pluća. Do te spoznaje su došli nakon što su dvije bebe iz Arizone razvile infekciju samo nekoliko dana nakon rođenja u vodi. 

Porod u vodi olakšava trudove

Slučajevi su očito bili nepovezani i obje bebe su se oporavile nakon što su bile hospitalizirane i liječene antibioticima. Ali to je ipak strašna vijest. Budući da su infekcije među djecom rođenim u grijanim bazenima za rađanje rijetke, bakterije Legionella napreduju u toploj vodi i mogu rasti na mjestima kao što su spremnici za vodu i cijevi.

Možda te zanima... Izlazak u svijet: Fascinantne fotografije porođaja u vodi Trudnoća

Prema novom izvješću koje je objavio Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), u oba navedena slučaja došlo je do velikih nedostataka u prevenciji infekcija. U prvom slučaju bebu je 6. siječnja primila babica u kadi napunjenoj vodom iz slavine, a zatim je sljedećeg dana požurila u bolnicu s teškim respiratornim poremećajem s niskom razinom kisika u krvi. Kade su bile očišćene octom i vodom prije nego što su bile napunjene vodom iz slavine neposredno prije poroda. Ali voda iz slavine nije sterilna, a kako Legionella može rasti i širiti se u vodovodnim sustavima, bakterije su uspjele pronaći put do pluća djeteta iako nije progutala vodu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Drugo novorođenče rodilo se 5. travnja u iznajmljenoj jacuzzi kadi grijanoj na 98 stupnjeva tjedan dana - što je optimalna temperatura za rast bakterija. Tri dana nakon rođenja, beba je razvila temperaturu od 38 stupnjeva koja je trajala dva dana, a naknadna rendgenska snimka prsnog koša pokazala je mutna mjesta u plućima, a bakterijska infekcija je kasnije potvrđena kao legionela.

porod porođaj Možda te zanima... Ova mama sve je napravila sama: prekrasan video poroda kod kuće Trudnoća

Rađanje u vodi je u porastu posljednjih desetak godina. No, dok je Američka akademija opstetričara i ginekologa (ACOG) prošle jeseni u revidiranom mišljenju izjavila da rađanje u vodi nema dokazane koristi za žene ili bebe i da čak mogu predstavljati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema za novorođenče, zbog čega je oni ne preporučuju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.