Trudnoća Planiranje trudnoće 23. travnja 2015.

Pilula za dan poslije manje štetna za žensko zdravlje

pilula, kontracepcija, tableta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lijek za hitnu kontracepciju ellaOne, koji se od sada može kupiti u hrvatskim ljekarnama bez liječničkog recepta, ne sadrži hormone i manje je štetan za žensko zdravlje nego hormonska kontracepcija

Hitna kontracepcija ellaOne, od danas se u hrvatskim ljekarnama može kupiti bez recepta, objavljeno je na službenoj stranici Hrvatske liječničke komore. Ovaj lijek dosad se mogao dobiti samo na recept ginekologa, a stoji oko 200 kuna.

Tableta za "dan poslije" blokira djelovanje progesterona u ranoj fazi ciklusa te tako sprečava oslobađanje jajne stanice (ovulaciju) te oplodnju jajne stanice. Lijek ellaOne ne sadrži hormone, nego 30 mg ulipristal acetata, prvog ciljano razvijenog hitnog kontraceptiva, sintetskog selektivnog modulatora progesteronskih receptora. 

Pitali smo ginekologa Erdena Radončića po čemu se ellaOne razlikuje od drugih vrsta hitne kontracepcije.

"Tableta za 'dan poslije' ellaOne spada u takozvane 'pametne lijekove'. Kako bi se spriječila neželjena trudnoća, uzima se jedna tableta unutar pet dana od nezaštićenog spolnog odnosa, a ovaj lijek je pouzdaniji od drugih hormonskih tableta za 'dan poslije', ima manje nuspojava te je manje štetan za žensko zdravlje", kaže ginekolog.

Odluka Europske Komisije o izdavanju lijeka ellaOne 30 mg tableta (ulipristalacetat) bez recepta pravno je obvezujuća za zemlje članice Europske unije, uključujući i Hrvatsku, a donesena je na temelju preporuke Europske agencije za lijekove (EMA).

Saznajte kako koristiti tabletu za 'dan poslije'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.