Trudnoća Planiranje trudnoće 12. listopada 2015.

Obiteljski portret koji slama srce

obiteljski portret
Foto: Facebook/DMX Photography
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Portret prikazuje par koji drži sina u rukama i oko njih sjene petero djece koje su izgubili zbog spontanih pobačaja. Htjeli su sačuvati dragocjenu upomenu na djecu koja nisu s njima

Obiteljski portret para koji u naručju drži sina, a pokraj njih su sjene petero djece koje su izgubili zbog spontanih pobačaja, dirnuo je srca mnogih ljudi i pokazuje koliko je ova obitelj patila, i još uvijek pati. Sliku je na svojoj Facebook stranici DMX Photography stavila fotografkinja uz objašnjenje da joj je došla draga prijateljica Kathryn s posebnim zahtjevom za obiteljski portret.

Kathryn i njen suprug htjeli su imati fotografiju na kojoj je prikazana njihova cijela obitelj od osam članova, kako bi zauvijek očuvali dragocjenu uspomenu na petero djece koje su izgubili. "Trebalo mi je par dana kako bih završila portret, ova slika mi je jako teško pala. Mogu samo probati zamisliti patnju kroz koju prolaze svaki dan. Srce mi se slomilo za nju i njenu obitelj", iskreno je napisala fotografkinja Deanndra M Xaynhachack.

Za veliki dio spontanih pobačaja ne otkrije se razlog

Na žalost, oko 50 posto trudnoća završi spontanim pobačajem prije nego što je trebala nastupiti redovna menstruacija. Pobačaje u drugom tromjesečju češće uzrokuju određene bolesti majke, urođeni ili stečeni poremećaji te ostali faktori. "Spontani pobačaji nisu rijetkost te se događaju u oko 10-15 posto žena reproduktivne dobi", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić nadodajući da se za veliki dio spontanih pobačaja ne može otkriti razlog.

Gubitak nerođenog djeteta teško je preboljeti

Spontani pobačaj je gubitak nerođenog djeteta koji je teško preboljeti i prije planiranje nove trudnoće potrebno je obratiti pozornost na to kako se osjećate. "Slušajte svoj unutarnji glas. Oprostite se od djeteta koje se nije rodilo. Završite tu priču i tek onda krenite dalje. Iako će neke tuge ostaviti duboki trag u nama i iako neke događaje nikad nećemo zaboraviti, neka nova trudnoća bude početak života djeteta, neopterećenog nasljeđem prošlosti", savjetuje psihologinja Natalija Stanković iz Psihološkog centra Razvoj.

Kako se osjećaju mame anđela?

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

My dear and gorgeous friend Kathryn of LittleB Memories came to me with a special request for her family portrait. She...

Posted by DMX Photography on Wednesday, 7 October 2015

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.