Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. travnja 2017.

Pripremite svoje dijete za dolazak nove bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji se nerijetko susreću s problemom koji se javlja kad odluče dobiti još jedno dijete. Prvo dijete se često može osjećati zanemarenim i ljutitim, ali to se može spriječiti

U slučaju da se roditelji odluče na novu trudnoću, starija djeca često ne mogu odmah prihvatiti svog novog brata ili sestru, jer imaju osjećaj da više nisu najvažnija osoba u životima svojih roditelja. Naravno, vaše dijete će nakon nekog vremena naučiti voljeti novu bebu, a vi možete učiniti nekoliko stvari kako bi se to dogodilo što ranije.

djeca beba brat Možda te zanima... Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe? Vrtić

Primjerice, neka vaše dijete bude u toku s vašom trudnoćom. Objasnite mu da će vaša obitelj dobiti još jednog člana, ali prije svega da će to biti njegov brat ili sestra, s kojim će se moći igrati, učiti provoditi slobodno vrijeme.

Objasnite svoj djetetu kako vaš trbuh raste i kada će beba doći na svijet.

Dopustite mu da izabere kolica, prvu robicu ili krevetac za bebu, ili nađite neki drugi način na koji može sudjelovati u kupnji prvih stvari za svog budućeg brata ili sestru.

brat sestra ljubomora braća sestre Možda te zanima... Ne kažnjavajte stariju djecu zbog ljubomore Vrtić

Većina djece susreće se s osjećajem ljubomore kad rodbina i prijatelji dođu vidjeti bebu, a na njih onda ne obraćaju pozornost iako su do nedavno svima bili miljenici. Objasnite prijateljima i obitelji koji vam dolaze u posjet da ne ignoriraju starije dijete ili se vi potrudite posvetiti mu svoje vrijeme što češće možete. Primjerice, odvedite ga na sladoled ili u šetnju. Odvojite neko vrijeme samo za sebe i njega.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.