Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 12. prosinca 2017.

Roditelji, institucije ili mladi: Tko je odgovoran za spolno ponašanje naše djece?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagrebački srednjoškolci na prvoj Spikaonici debatirali su o spolnom ponašanju mladih, a pridružili su im se i stručnjaci

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i HPV-a. Nakon održanog okruglog stola, početkom studenog, na temu "Tko se ne bi cijepio protiv raka?" organizatori su u suradnji s Hrvatskih debatnim društvom pokrenuli Spikaonice za srednjoškolce. Prva u nizu Spikaonica održala se 6. prosinca u II. Gimnaziji u Zagrebu na temu "Tko je odgovoran za spolno ponašanje mladih".

"Kad se raspravlja o spolnom ponašanju mladih, postoje dva smjera. Jedan zagovara apstinenciju, dok drugi ima za cilj informirati mlade o zaštiti i odgovornom spolnom ponašanju. Naša uloga stručne zajednice jest informirati mlade o kontracepciji i načinima prevencije od spolno prenosivih bolesti, osobno smatram da se jedino dobro informiran mladi čovjek može napraviti pravi izbor", istaknuo je doc. dr. sc. Dubravko Lepušić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KB Sestre milosrdnice. Istaknuo je da treba odgađati ulazak u spolne odnose, posebno od 10 do 15 godine, a 15 do 19 godine važno je govoriti o zaštiti.

Djeca s telefonima Možda te zanima... Današnja djeca piju tablete za smirenje i ne koriste kondome Školarci

Mladi iz prvog i drugog razreda su na Prvoj Spikaonici argumentirano raspravljali tko je odgovoran za spolno ponašanje mladih, jedna debatna skupina je zagovarala da su odgovorne institucije i roditelji, dok je druga debatna skupina zauzela stav kako su sami mladi odgovorni za svoje ponašanje. Argumenti prve skupine su da mladi imaju pravo na isto opće znanje koje im trebaju dati institucije bez obzira na stavove obitelji iz kojih dolaze te da su roditelji dužni pomoći svojoj djeci. Druga debatna skupina smatrala je svaka osoba odlučuje za sebe bez obzira na informacije koje će dobiti od institucija i roditelja.

Možda te zanima... Stručnjaci: 'Cjepivo koje štiti i sina i kćer od raka' Školarci

Stručni gosti debate prof. dr. Hrvoje Vrčić specijalist ginekologije i opstetricije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za ženske bolesti Klinički bolnički centar Zagreb i doc. dr. sc. Dubravko Lepušić složili su se kako velika odgovornost svakako leži na institucijama jer bi upravo na takvim mjestima mladi trebali dobiti objektivne i znanstveno potkovane informacije.

Prof.dr.sc Hrvoje Vrčić naglasio je kako odgovorno spolno ponašanje leži u znanju, ali i da mladi ljudi trebaju paziti na svoj fizički i emocionalni razvoj kod ulaska u spolni život. Tako je kod djevojaka bitno da prođe četiri do šest ginekoloških godina prije ulaska u spolne odnose te je dodao da adolescenti "ključ zdravlja drže u svojim rukama, a najviše će biti odgovorni ako imaju informacije".

 | Author: Promo Foto: Promo

"Grad Zagreb nastavlja zagovarati aktivnosti vezane uz cijepljenje protiv HPV-a, podržavamo sve aktivnosti koje su usmjerene ka prevenciji i spolno-reproduktivnom zdravlju mladih. Upravo zato su važne Spikaonice koje aktivno uključuju mlade da promišljaju o ovoj temi, budu odgovorni i razumiju opasnosti, ali i saznaju načine prevencije. Cijepljenje protiv HPV-a je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda pa je edukacija potrebna više no ikad", naglasio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

mladi plaža Možda te zanima... Trebaju li djeca više učiti o seksu? Školarci

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole. Cijepljenja su počela krajem studenog te je odaziv do sada zadovoljavajući, no uvijek može biti i bolji, stoga je vrlo važno nastaviti s edukativnim programom za mlade i njihove roditelje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.