Trudnoća Planiranje trudnoće 02. siječnja 2014.

Pet tisuća maloljetnih mama u Hrvatskoj

Portal za maloljetne trudnice i roditelje
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Portal za maloljetne trudnice i roditelje pruža psihosocijalnu pomoć i podršku maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima, a savjetodavni dio je interaktivan te omogućava korisnicima postavljanje pitanja stručnjacima

Internetska adresa www.maloljetni-roditelji.net mjesto je na kojem maloljetne trudnice i roditelji mogu potražiti informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja, brige o djeci i drugih. Portal ima i savjetodavni dio, u kojem maloljetni roditelji mogu zatražiti stručan savjet psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa. Portal je dio projekta „Mama je mama“, koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u cilju prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima.

"Portal pokrećemo prvenstveno kako bismo maloljetnim roditeljima i trudnicama pružili mjesto na kojem mogu potražiti odgovor na svoja brojna pitanja te im tako pomogli da se suoče sa situacijom u kojoj su se zatekli. Pokretanje portala još je jedan korak u sklopu našeg projekta 'Mama je mama', kojim nastojimo smanjiti ranjivost i socijalnu isključenost maloljetnih roditelja te ih osnažiti u aktivnom i odgovornom preuzimanju roditeljske uloge. Međutim, bitno je naglasiti da naš projekt naglasak stavlja na edukaciju ne samo mladih roditelja, već i mladih koji rano stupaju u spolne odnose, kako bi se smanjio broj maloljetnih trudnoća i spolno prenosivih bolesti", izjavila je Silvija Stanić iz udruge roditelja Korak po korak, voditeljica projekta „Mama je mama“. Dodala je i da u Hrvatskoj još uvijek nedostaju integrirani pristup i sveobuhvatna procjena potreba i najboljeg interesa majke i djeteta, kao i intervencije kojima se nastoje ublažiti i ukloniti zdravstveni i socijalni rizici.

Oko 1500 maloljetničkih trudnoća

Prema podacima udruge, u Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, a godišnje se zabilježi oko 1.500 maloljetničkih trudnoća. Hrvatski tinejdžeri u prosjeku sa 17 godina i tri mjeseca stupaju u spolne odnose, a broj maloljetničkih trudnoća ne raste, ali se ni ne smanjuje, što je suprotno očekivanjima s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije o zaštiti.

Maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost zbog koje je nužno potražiti stručnu pomoć pri saznanju o trudnoći. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka i mladića i primoravaju ih da se suoče s nizom poteškoća, poput neprihvaćanja u obitelji i narušenih obiteljskih odnosa, problema sa školovanjem ili prekida školovanja, partnerovog napuštanja, izazova u prihvaćanju svoje nove životne uloge, razvoja roditeljskih kompetencija, osude okoline, izoliranosti ili socijalne isključenosti. Maloljetne trudnice u najvećem broju dobivaju potporu i pomoć svoje obitelji, no za određen broj potrebne su posebna briga i podrška institucija društva jer im ih njihove obitelji ne mogu ili ne žele pružiti.

U Hrvatskoj maloljetne trudnice i majke u samo 11 posto slučajeva završavaju školovanje, a trenutno postoje samo četiri doma osposobljena za njihov prijem, s tim da je riječ uglavnom o domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima je uređen poseban odjel za takve slučajeve.

Savjeti psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa

Portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net na jednom mjestu pruža korisne savjete s nastojanjima da maloljetnim trudnicama i roditeljima pruži podršku i pripremi ih na izazove koji su pred njima. Cilj je obuhvatiti što veći broj korisnika s područja cijele Hrvatske, s obzirom na to da je savjetovalište udruge smješteno u Zagrebu te je tako ipak fizički dostupnije korisnicima sa zagrebačkog područja. U informativno-edukativnom dijelu portala bit će objavljivani tekstovi o raznim temama koje se tiču maloljetnih trudnica i roditelja, a savjetodavni dio bit će interaktivan, omogućavajući korisnicima da postave pitanja stručnjacima – psiholozima, pravnicima, socijalnim radnicima i ginekolozima. Pitanja će se postavljati anonimno, no odgovori će biti javno objavljeni kako bi pomogli svima koji se susreću sa sličnim poteškoćama.

Iza projekta „Mama je mama“, u sklopu kojeg je pokrenut i portal za maloljetne trudnice i roditelje, stoji udruga roditelja „Korak po korak“, nevladina i neprofitna udruga čiji je osnovni cilj promicanje prava djece i njihovih obitelji na dostojan život. Kroz aktivnosti projekta poseban naglasak stavlja na pružanje psihološke, pravne i druge potrebne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima, senzibiliziranje javnosti, osobito nadležnih državnih institucija, za probleme i potrebe maloljetnih trudnica i roditelja, educiranje stručnjaka iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite o problemima maloljetnih trudnica i roditelja kao i oblicima pomoći i skrbi te educiranje roditelja o važnosti i načinima komunikacije s djecom o seksualnosti, ljubavi i vezama.

Svoje aktivnosti udruga provodi na području cijele Hrvatske, u suradnji ili partnerstvu s brojnim drugim udrugama, organizacijama, ustanovama i jedinicama lokalne samouprave. Aktivnosti se provode uz kontinuiranu podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba. Upravo su Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba svojim sufinanciranjem omogućili pokretanje ovog portala.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Andydea2
    Andydea2

    Jako mi je drago da postoji ova udruga,jer smatram da tim majkama trba velika pomoć u "moru" informacija,pogotovo ako su same u svemu tome,bez podrške partnera i obitelji. I sama sam postala prvi put majka sa 17.god.,školovala se i nastavila životni put. Bilo je jako teških trenutaka,ali danas sam ponosna na sebe što sam uspjela i evo sa 29.god. imam predivnu djevojčicu od 12.god. kojoj sam najbolja prijateljica,a naravno prije svega majka. Sve pohvale ovoj udruzi koja pomaže mladim majkama..jer majka je majka postala ona to u 17.g ili 42 g.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.