23. travnja 2015.

Podrška maloljetnim i mladim majkama

mama majka beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Projektom se želi je osigurati pomoć pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete. Prepoznata je i potreba prevencije maloljetničkih trudnoća informiranjem učenika u redovnoj nastavi

Udruga roditelja "Korak po korak" u partnerstvu s Udrugom žena "Hera" iz Križevaca, zagrebačkom Udrugom "Djeca prva" i Centrom za socijalnu skrb u Križevcima, predstavili su prve aktivnosti projekta "Zajedno za mame". Cilj projekta je osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete, kao i ojačati njihovu ulogu u zajednici kroz informiranost, educiranost i unapređenje osobnih kompetencija i socijalnih vještina. 

"Već u prvim mjesecima provedbe projekta ostvarili smo značajne rezultate i pokrenuli promjene u smjeru jačanja podrške maloljetnim i mladim roditeljima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema posljednjem popisu stanovništva na području županije ima ukupno 79 majki u dobi od 15 do 19 godina te 747 majki u dobi od 20 do 24 godine i cilj nam je osigurati im svu potrebnu pomoć kako bismo ih osnažili za samostalan život i kvalitetnu roditeljsku ulogu", istaknuo je Bojan Krsnik, voditelj projekta iz Udruge roditelja "Korak po korak". 

zajedno za mame | Author: Promo Foto: Promo

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati edukacije "Standardi kvalitete socijalnih usluga – modeli socijalnih usluga" održane početkom travnja koja je pripremila partnere na kvalitetnije pružanje usluge korisnicama. Istaknuto je i kako srednje škole prepoznaju potrebu uključivanja ne samo maloljetnih majki, već i očeva u savjetodavni rad, a prepoznata je i potreba prevencije maloljetničkih trudnoća informiranjem učenika u redovnoj nastavi.

Konačan rezultat projekta bit će izrada protokola o postupanju u slučaju maloljetničke trudnoće, koji podrazumijeva suradnju obitelji i nadležnih institucija, osobito škole te ustanova socijalne i zdravstvene zaštite. U okviru projekta bit će objavljena i publikacija s najznačajnijim zaključcima te preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.