Školarci Zdravlje osnovnoškolca 19. veljače 2015.

Trebaju li se djevojčice cijepiti protiv HPV-a?

doktor, djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

HPV se smatra glavnim uzročnikom nastanka raka vrata maternice, a stavove o cijepljenju djevojčica protiv HPV-a iznose Lidija Gajski dr. med. i prof. dr. sc. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka

Portal Zdrava Krava donosi dva različita mišljenja bi li se mlade djevojke trebale cijepiti protiv HPV-a, koji se smatra glavnim uzročnikom nastanka raka vrata maternice. Svoje stavove iznijeli su Lidija Gajski dr. med. i prof. dr. sc. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik hrvatske Lige za borbu protiv raka.

"Od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj, svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre", rekao je prof. dr. sc. Damir Eljuga za 24sata. "Danas sa sigurnošću liječnici znaju da je glavni uzročnik u nastanku raka vrata maternice humani papiloma virus (HPV), a u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om", objasnio je dr. Eljuga.

"Tek za deset posto djevojčica u zagrebačkim sedmim i osmim razredima osnovne škole roditelji potpišu pristanak za cijepljenje što je jako malo, posebno jer je cjepivo besplatno", rekao je dr. Eljuga. "Za usporedbu, u Portugalu je odaziv na cijepljenje 85 posto, a u Velikoj Britaniji i Danskoj oko 80 posto. Predviđene su tri doze cjepiva protiv HPV-a, a trajnost ovisi o individualnoj imunološkoj reakciji i može potrajati i do deset godina, a kasnije je moguće docjepljivanje. Nije mi drago vidjeti ovako slab odaziv na cijepljenje jer želim osvijestiti roditelje da ne nasjedaju na kampanje protiv cijepljenja", istaknuo je  dr. Eljuga.

Nuspojave cjepiva izuzetno su blage i prolazne pa straha od njih ne bi trebalo biti, no cjepivo, kaže dr. Eljuga, nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje

Sve veći broj prijavljenih nuspojava

Dr. Lidija Gajski kaže pak da je u stručnim časopisima sve više izvještaja o štetnim učincima cjepiva protiv HPV-a, te da raste i broj prijavljenih nuspojava: "Do sada su zabilježene tisuće slučajeva, koji uključuju i ozbiljna oštećenja, kao i smrtne ishode. Ozbiljno razmatranje zaslužuju i brojne internetske stranice sa svjedočenjima onih koji se smatraju žrtvama, rastući broj sudskih tužbi protiv proizvođača, te kritike odgovornih liječnika i znanstvenika koji zahtijevaju povlačenje ovog cjepiva; u Španjolskoj je u dva navrata 10 000 medicinskih profesionalaca i znanstvenih asocijacija potpisalo zahtjev za moratorijem na primjenu HPV cjepiva. Japansko ministarstvo zdravstva od 2013. godine više ne preporučuje ovu vakcinu.

Umjesto cijepljenja protiv HPV-a, trebali bismo se posvetiti promidžbi i primjeni daleko pouzdanijih, sigurnijih i jeftinijih postupaka – spolnom prosvjećivanju mladeži (u prvom redu izbjegavanje promiskuiteta), te obuhvatu svih žena redovitim citološkim (Papa) pregledom, koji ima glavne zasluge za pad smrtnosti od karcinoma materničnog vrata. A da na tom području imamo mnogo posla svjedoči podatak da u Hrvatskoj 400 000 žena nema izabranog ginekologa".

Više o nuspojavama cjepiva te mišljenje Sanje Doležal, mame koja je cijepila svoju kćer, pročitajte na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.