Trudnoća Liječenje neplodnosti 27. veljače 2017.

Zašto ne uspijevamo začeti prirodnim putem?

par test za trudnoću
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić dr. med., specijalist ginekologije i porodništva odgovara što znači idiopatski oblik neplodnosti te što se radi u takvim slučajevima

Suprug i ja dvije godine pokušavamo začeti dijete, ali nam ne uspijeva. Nedugo prije nego što smo počeli planirati trudnoću imala sam probleme s hormonima štitnjače u obliku povišenih vrijednosti (UZV štitnjače uredan), ali uzimanjem terapije Euthyroxa to je stavljeno pod kontrolu i više ne pijem terapiju. Suprugov spermiogram je izvrstan, a ja sam laparoskopski odstranila polip na maternici koji je bio jedina eventualna smetnja koja se mogla uočiti raznim pregledima i brisevima. Provjerena mi je prohodnost jajovoda i oni su prohodni. Što još možemo učiniti? Sve je u redu, ali ne postižemo cilj. Jesmo li nešto propustili kako bi dobili dijete prirodnim putem?

Po ovome što ste naveli – osobno bih ponovno revidirao nalaze štitnjače, jer obično kad jednom krenete s terapijom, daleko najčešći je slučaj da ona ostaje do porođaja, a nekada i trajno. Dakle trebate vidjeti točno što se događa jer su i polipi najčešće posljedica slabijeg rada štitne žlijezde, iako to na prvi pogled nije lako uočljivo.

štitnjača Možda te zanima... Prvi korak u obradi neplodnosti je pregled štitnjače Trudnoća
 

neplodnost, test | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Ukoliko je i taj segment posve uredan, onda spadate u skupinu tzv. idiopatskog oblika neplodnosti te se njemu onda pristupa empirijski, bilo stalnom revizijom nalaza, bilo inseminacijama, koja je empirijski preporučljiva metoda u takvim slučajevima.

Mogu li zatrudnjeti uz bolesnu štitnjaču?

Najuspješnije metode liječenja neplodnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.