Trudnoća 03. siječnja 2023.

Bol u rebrima u trudnoći – 5 uzroka i 8 savjeta kako ju olakšati

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U trudnoći nekako naviknemo na razne vrste neobičnih bolova i činjenicu da nas bole dijelovi tijela za koje prije nismo niti znali. Dobro, za rebra znamo, ali nismo baš navikle na bolove u njima…

Svaka je trudnica barem jednom tijekom trudnoće rekla „Ajme, kako me odvalio/odvalila pod rebra, zvijezde sam vidjela!“ ili neku od sličnih rečenica. Naravno, ne radi se o nasilju nad trudnicama, nego o udarcima onog omiljenog i dugo iščekivanog bića koje nosimo pod srcem – i blizu rebara. No, osim bebina udarca, ima još stvari koje mogu uzrokovati bol u rebrima.

Možda te zanima... Savjeti ginekologa za ublažavanje boli u leđima u trudnoći Trudnoća

Iako se ne čini na prvu kao nešto posebno, bol u rebrima može biti itekako naporna i ograničavati uobičajene aktivnosti trudnice, te učiniti da se trudnica osjeća nelagodno. Razlog je najčešće činjenica da je beba sve veća, ali ne moraju sve trudnice osjetiti ovu bol. No, u svakom slučaju događa se u zadnjem tromjesečju trudnoće, kad je beba najveća.

Trudnica može osjećati kao da su joj rebra malo pomaknuta, iskrivljena, iako – nisu. To područje može biti osjetljivo na dodir, a može se i javljati bol pri sagibanju, sjedenju ili slično.

Što uzrokuje bol u rebrima?

  1. Sve veća beba i maternica: Beba raste, maternica se širi i zauzima sve više mjesta u utrobi. U nekom trenutku svi organi se pomaknu malo prema rebrima, što stvara pritisak na mišiće i otežava disanje. Trudnice koje očekuju veću bebu imaju veću vjerojatnost osjetiti bol u rebrima.
  2. Bebini pokreti i položaj: Ovisno o položaju, beba može više ili manje pritiskati rebra. Posebno jak pritisak na rebra bit će ako je beba položena poprijeko.
  3. Veće grudi: Izrazito povećane grudi mogu itekako pritiskati rebra i utjecati na donji dio leđa i ukupni položaj trupa. Osim tog, mogu utjecati na položaj ramena, odnosno povlačiti ih prema dolje, zbog čega se može javiti bol u rebrima.
  4. Urinarne infekcije: Bol u rebrima je jedan od znakova koji ukazuju na infekciju urinarnog trakta, ali samo ako se infekcija proširila na bubrege. Kako se urinarna infekcija širi prema bubrezima, to može uzrokovati osjećaj pečenja i povećati učestalost mokrenja, osim boli u rebrima.
  5. Hormonalne promjene: Hormoni relaksin i progesteron utječu na mišiće, ligamente i zglobove zdjelice i kralježnice. To može dovesti i do bolova u rebrima i leđima zbog opuštanja mišića i ligamenata.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako si olakšati bol u rebrima?

  1. Nosi komotniju odjeću – odjeća ti može itekako otežavati disanje, a to ti u ovom trenutku ne treba, ali još je važnije imati odgovarajući grudnjak koji ti ne stvara pritisak na rebra.
  2. Nasloni se unazad – pokušaj se „zavaliti“ tako da si u polu-ležećem položaju, jer to može olakšati bilo kakav pritisak na rebra, bilo od grudi ili nagnutog položaja unaprijed.
  3. Koristi jastuk za dojenje – kad ležiš i spavaš koristi jastuk za dojenje kao potporu za trbuh, jer to može olakšati pritisak na rebra.
  4. Odmaraj – nemoj provoditi puno vremena u istom položaju, nego radije često izmjenjuj aktivnosti ovisno o tom u kojem si položaju, a možeš čak i lagano vježbati.
  5. Otiđi na masažu – ili barem zamoli partnera da ti izmasira leđa i područje oko rebara, kako bi se barem malo opustila napetost.
  6. Topla kupka – opustit će te, a to može pomoći i kod bolova, samo pazi da voda ne bude prevruća, jer to nije preporučljivo.
Možda te zanima... Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći? Trudnoća Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.