Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 17. srpnja 2019.

16. tjedan trudnoće: Možeš napipati vrh maternice

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Sada možeš napipati vrh svoje maternice, na otprilike pola puta između pupka i pubične kosti. Beba je u 16. tjednu trudnoće velika kao manji avokado. Već je teška 100 grama, a od tjemena do trtice dugačka oko 12 centimetara.

S posteljicom je povezana pupčanom vrpcom koja je sada posve razvijena, s jednom venom i dvije arterije. Koža joj je prekrivena pahuljastim lanugo dlačicama koje joj pomažu u regulaciji tjelesne topline, a ispod kože se počinju stvarati i masne naslage. Kosti tvoje bebe sada već zadržavaju kalcij i postaju sve čvršće, no ostat će dovoljno fleksibilne da bi prilikom rođenja što lakše prošla kroz porođajni kanal. Ruke i noge, uključujući zglobove, formirane su i dijete već izvodi koordinirane pokrete.

Trudnica slušanje glazba trbuh Možda te zanima... Glazbeni ukus formira se prije rođenja Trudnoća

Bebe u maternici najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju mame. Kao dokaz da fetus čuje glazbu, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju im je majka pjevala kad je bila trudna, nego neke nove melodije koje im je pjevala kasnije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba je sada veličine avokada i može stisnuti šaku pa čak i sisati svoj palac.

Bebina dužina: 11.6 cm

Bebina težina: 100 grama

Mama

Sada možeš osjetiti leptiriće u trbuhu, a ako ti je ovo prvo dijete, mogla bi pomisliti i da je riječ o kretanju u crijevima. Ako si već bila trudni veća je šansa da prepoznaš da su to pokreti tvoje bebe, a ako ti je ovo prva trudnoća, vjerojatno ćeš tek za nekoliko tjedana sa sigurnošću moći reći da se to miče dijete u trbuhu.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća

Ako su raniji testovi probira ukazali na povećani rizik za Downov sindrom i druge kromosomske anomalije pa si odlučila napraviti amniocentezu, sada je vrijeme za to, između 15. i 18. tjedna trudnoće.

Trudnica slušanje glazba trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Amniocenteza je neugodan, ali ne i bolan zahvat kojim se otkrivaju eventualni kromosomski poremećaji, od kojih je Down sindrom ili trisomija 21 najčešći. No, te malformacije čine samo 20-25 posto svih anomalija ploda. Zato još jednom treba naglasiti važnost dobrog informiranja i razumijevanja značenja ove pretrage.

Saznajte što se događa s bebom i vašim tijelom u svih 40 tjedana trudnoće!

Muče li te strije? Ako si u potrazi za proizvodom koji može poboljšati izgled tvoje kože, imamo preporuku za tebe! Bio-Oil je ono što ti treba.

trudnica pregled Možda te zanima... Trebam li ići na amniocentezu? Trudnoća
  • Tina238

    Placao sam više od 87 dolara po satu koji radi kod kuce s 2 djece kod kuce. Nikad nisam mislio da cu to moci, ali moj najbolji prijatelj zaraduje preko 10k mjesecno i to me uvjerio da to pokušam. Potencijal s tim je beskrajan. Evo što sam radio .......... >>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­w­w­.­J­o­b­n­e­t­7­0­.­c­OM

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.