Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća 40 tjedana trudnoće 02. travnja 2023.

Zapamti što slušaš u trudnoći, jer beba te čuje i pamti glazbu!

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 18. tjednu trudnoće možeš početi razgovarati sa svojom bebom, pjevati, svirati i puštati joj glazbu jer ona sada čuje zvukove.

U ovim mjesecima tlak bi ti mogao biti niži nego inače, a ti bi mogla imati problema sa zubnim mesom i krvarenjem desni, pa svakako posjeti zubara.

Beba

Od začeća tvojeg djeteta prošlo je 16 tjedana, što znači da si prema službenom načinu računanja, upravo u 18. tjednu trudnoće. Tvoja beba brzo raste i sada je velika otprilike kao gomolj batata: od stražnjice do vrha glave dugačka je oko 20 centimetara i teška oko 200 grama.

Bebine uši na svom su mjestu i ona već može čuti svakakve zvukove, poput kucanja tvojeg srca, kretanja tvojih crijeva, ali i glasa. Ako već niste, ti i tvoj partner sada biste mogli početi razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. Imaj na umu da nagli i glasni zvukovi bebu mogu i uznemiriti pa bi mogla osjetiti i da na njih reagira naglim pokretima.

 | Author: Monserrat Soldú/Pexels Foto: Monserrat Soldú/Pexels

Tvoja beba je sada veličine batata, a njezini sićušni prstići sada imaju svoj jedinstveni otisak.

  • Bebina dužina: od 18 do 21 cm
  • Bebina težina: od 180 do 230 grama

Mama - prvi bebini udarci

Ovo bi mogli biti dani kada ćeš prvi put osjetiti kako se tvoja beba miče. Do sada si možda primjećivala neke nježne promjene u trbuhu za koje nisi bila sigurna nastaju li zbog kretanja tvoje bebe ili tvojih crijeva, ali sada bi mogla osjetiti i prve blage udarce.

Tijelo tvojeg djeteta dovoljno je razvijeno da bi se moglo preokretati i kretati na različite načine, za što još uvijek ima i dovoljno mjesta u tvojem trbuhu. Kako bude raslo, mjesta za slobodno kretanje bit će sve manje. Tvoja bi beba već sada mogla imati i omiljeni položaj za spavanje, kao i ritmične obrasce spavanja i budnosti, slično kao novorođenče, pa ćeš možda uskoro moći razlikovati razdoblja aktivnosti i odmora. 

Imaj na umu da oko 80 posto trudnica ima problema sa zubnim mesom, odnosno krvarenjem desni. Zbog toga redovito odlazi zubaru i posebnu pažnju posveti dentalnoj higijeni.

Također, u drugom tromjesečju tlak bi ti mogao biti niži nego inače. To ćeš primijetiti ako naglo ustaneš iz ležećeg ili sjedećeg položaja – moglo bi ti se zavrtjeti u glavi.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda.

U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.