Trudnoća Beba u trbuhu 12. rujna 2016.

I bebe u maminom trbuhu sanjaju

trudnica, trbuh
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već s 23 tjedna prisutni su brzi pokreti očnih jabučica (takozvana REM faza sna), a do 30. tjedna trudnoće dijete provodi skoro 100 posto vremena spavajući

Na rođenju beba ima vrlo razvijena skoro sva osjetila. Saznajte kako teče razvoj osjetila vida dok je beba još u trbuhu:

Nakon rođenja, od svih osjetila čovjek najviše koristi vid. To čulo se lagano razvija tijekom cijele trudnoće. Međutim, nije lako proučavati njegov razvoj. Iako neposredna ispitivanja vida u majčinoj utrobi nisu izvediva, moguća su testiranja prijevremeno rođene djece. Sposobnost izoštravanja slike, kao i vodoravnog i vertikalnog praćenja - kod njih se pokazuje od 31. do 32. tjedna trudnoće. Vježbom vrlo brzo napreduju, tako da sa 33 do 34. tjedna mogu pratiti kretanje predmeta u svim smjerovima, a pažnju mogu zadržati koliko i djeca rođena u terminu.

Kako se bebin vid razvija po mjesecima?

Stručnjaci su ustanovili da i bebe u maminom trbuhu sanjaju. Već s 23 tjedna prisutni su brzi pokreti očnih jabučica (takozvana REM faza sna), a do 30. tjedna trudnoće dijete provodi skoro 100 posto vremena spavajući. To vrijeme se postupno smanjuje, da bi sa 40 tjedana iznosilo otprilike 50 posto.

Sanjaju li bebe i o čemu?

Na vrijeme rođena novorođenčad posjeduje začuđujuće vizualne mogućnosti: oštrinu, prilagodba oka, poimanje prostora, dubine i udaljenosti, razlikovanje boja, osjetljivost na svjetlucanje i kretanje uzorka. Ali, mada bebe imaju sposobnost izoštravanja, slika im je najjasnija na udaljenosti 20-30 centimetara, što odgovara razmaku do majčinog lica kada sisa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.