Trudnoća Beba u trbuhu 16. rujna 2016.

Plodna voda može biti različitog mirisa, a beba ga osjeća

trudnica, mirisne svijeće, aroma
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osjetilo mirisa dobro je razvijeno prije rođenja, a kad se rodi, beba odmah svoju majku prepoznaje po mirisu

Na rođenju beba ima vrlo razvijena skoro sva osjetila. Ovako teče razvoj osjetila mirisa dok je beba još u trbuhu:

Donedavno, stručnjaci su vjerovali da je za osjet mirisa potreban zrak i mogućnost disanja. Međutim, posljednja istraživanja su pružila uvid u jedan potpuno neistražen svijet. Naime, nosni receptivni sustav je puno složeniji nego što se do sada znalo.

Nos se razvija između 11. i 15. tjedna trudnoće. Mnoge kemijske supstance prolaze kroz posteljicu i miješaju se s plodnom vodom koja okružuje fetus, ulazeći mu u nos, usta i ždrijelo. Dijete je udiše i guta, pa na taj način u direktan kontakt s okusima i mirisima dolaze "pupoljci" receptivnog sustava, zaduženi za okus i miris.

Zahvaljujući brojnim istraživanjima koja se odnose na razvoj i sposobnosti nerođene bebe, danas se pouzdano zna da je osjetilo mirisa dobro razvijeno prije rođenja. Kada se rodi, beba odmah svoju majku prepoznaje po mirisu.

Dokazano je da plodna voda može biti različitog mirisa, kao i da ga plod osjeća. U jednom istraživanju, zabilježeno je čak 120 uzoraka plodne vode različitog mirisa. Osim toga, preko posteljice i krvi, do djetetovih kapilara sluznice nosa dolaze i sastojci majčine prehrane. Iskustvo s mirisima nerođenog djeteta najvjerojatnije priprema ovaj osjetljiv sustav za traženje određenih (poznatih i ugodnih) mirisa ili grupa mirisa. Novorođene bebe privlači miris majčinog mlijeka, iako nemaju prethodnog iskustva. Izgleda da je to "posljedica" učenja prije rođenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.