Trudnoća Beba u trbuhu 30. kolovoza 2016.

Beba već u trbuhu osjeća dodir

trudnica, trbuh, ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razvoj prvog osjeta dodira započinje još u maternici. Lice, dlanovi, tabani, kao i spolni organi su područja kod kojih se prvo razvija čulo dodira

Na rođenju beba ima vrlo razvijena skoro sva osjetila. Saznajte kako teče razvoj osjetila dodira dok je beba još u vašem trbuhu.

Koža je čudesno složen organ. Sadrži stotine različitih stanica, koje su posebno osjetljive na toplinu, hladnoću, pritisak, bol. Razvoj prvog osjeta dodira započinje još u maternici. Lice, dlanovi, tabani, kao i spolni organi su područja kod kojih se prvo razvija čulo dodira, a u kasnijem razdoblju, one će imati najviše najraznovrsnijih receptora za dodir.

youtube Možda te zanima... Čudo života: Kako raste beba u trbuhu, od začeća do rođenja Trudnoća

Oko osmog tjedna od začeća, pojavljuju se prvi "obrambeni" pokreti - izbjegavanje dodira vlastite ručice ili pupčane vrpce na obrazu.

Istraživanja pokazuju da se osjetljivost kože brzo proširuje na područje spolovila (oko 10. tjedna), dlanova (11. tjedan) i tabana (12. tjedan trudnoće). Ali, beba tada još uvijek izbjegava dodir. Ona će povući ručicu ili savinuti nožicu ako je nešto dotakne.

U kasnijem razdoblju trudnoće, beba otvara usta na pritisak ručice na obrazu, ili blizu usta, a glavu okreće prema šaci. Oko 17. tjedna, svi dijelovi trbuha i stražnjice su osjetljivi, a u 32. tjednu su skoro svi dijelovi tijela osjetljivi na lagani dodir.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.