Razvojna faza djeteta: Trudnoća:

Pregledaj
Trudnoća Beba u trbuhu 12. ožujka 2021.

18. tjedan trudnoće: Pričaj s bebom, sada te može čuti

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba

Od začeća tvojeg djeteta prošlo je 16 tjedana, što znači da si prema službenom načinu računanja, upravo u 18. tjednu trudnoće. Tvoja beba brzo raste i sada je velika otprilike kao gomolj batata: od stražnjice do vrha glave dugačka je oko 15 centimetara i teška oko 200 grama.

Bebine uši na svom su mjestu i ona već može čuti svakakve zvukove, poput kucanja tvojeg srca, kretanja tvojeh crijeva, ali i glasa. Ako već niste, ti i tvoj partner sada biste mogli početi razgovarati sa svojom bebom, pjevati joj i svirati, ali i puštati glazbu. Imaj na umu da nagli i glasni zvukovi bebu mogu i uznemiriti pa bi mogla osjetiti i da na njih reagira naglim pokretima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tvoja beba je sada veličine batata, a njezini sićušni prstići sada imaju svoj jedinstveni otisak.

Bebina dužina: 14 cm

Bebina težina: 190 grama

Mama - Prvi bebini udarci

Ovo bi mogli biti dani kada ćeš prvi put osjetiti kako se tvoja beba miče. Do sada si možda primjećivala neke nježne promjene u trbuhu za koje niste bili sigurni nastaju li zbog kretanja tvoje bebe ili tvojih crijeva, ali sada bi mogla osjetiti i prve blage udarce.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća

Tijelo tvojeg djeteta dovoljno je razvijeno da bi se moglo preokretati i kretati na različite načine, za što još uvijek ima i dovoljno mjesta u vašem trbuhu. Kako bude raslo, mjesta za slobodno kretanje bit će sve manje. Tvoja bi beba već sada mogla imati i omiljeni položaj za spavanje, kao i ritmične obrasce spavanja i budnosti, slično kao novorođenče, pa ćeš možda uskoro moći razlikovati razdoblja aktivnosti i odmora. 

Trudnoća stopala trudnica Možda te zanima... 5 dijelova tijela koji otiču u trudnoći Trudnoća

Imaj na umu da oko 80 posto trudnica ima problema sa zubnim mesom, odnosno krvarenjem desni. Zbog toga redovito odlazi zubaru i posebnu pažnju posveti dentalnoj higijeni.

Možda te zanima... Kako spriječiti upalu i krvarenje zubnog mesa u trudnoći? Trudnoća

Također, u drugom tromjesečju tlak bi ti mogao biti niži nego inače. To ćeš primijetiti ako naglo ustaneš iz ležećeg ili sjedećeg položaja – moglo bi ti se zavrtjeti u glavi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.