Trudnoća 09. siječnja 2023.

7 promjena kroz koje može proći tvoja vagina tijekom trudnoće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća mijenja tijelo, u to nema sumnje, ali nas ponekad doslovno začudi na koje sve načine. Od onih vidljivih i očitih – rasta trbuha – do onih nevidljivih koje se događaju daleko od očiju.

Da ti trbuh raste, to je očito baš svima; da ti rastu grudi, uočit će tek neki; da ti rastu stopala, primijetit ćeš vjerojatno samo ti… A popis promjena u trudnoći tu niti približno ne staje. Puno je transformacija kroz koje tvoje tijelo prolazi u trudnoći. Čista logika nalaže da se puno tih promjena mora odvijati i „tamo dolje“…

Možda te zanima... Koliko šećera u trudnoći je previše i kako on može utjecati na tebe Trudnoća Možda te zanima... Koliko šećera u trudnoći je previše i kako on može utjecati na tebe Trudnoća

Znaš li da se tvoja vagina mijenja tijekom trudnoće? Čak i ako nisi razmišljala o tome, čini nam se da se to nameće kao sasvim logično. Puno tog se može odvijati u tom području, a neke ćeš stvari primijetiti, dok neke niti nećeš. Evo kojih 7 promjena može doživjeti tvoja vagina tijekom trudnoće.

1. Vagina može poplavjeti

Može li tvoja vagina promijeniti boju tijekom trudnoće? Začuđujuće, ali odgovor je – da. Vagina tijekom trudnoće može poplavjeti ili poprimiti ljubičastu boju. To se naziva i Chadwickov znak, a može biti jedan od prvih pokazatelja trudnoće. Ova se promjena može javiti već u 6. tjednu trudnoće, zbog povećanog volumena krvi u krvotoku.

2. Možeš imati iscjedak

Da, trudnoća znači da ćeš se na neko vrijeme pozdraviti s menstruacijom, ali krvavi iscjedak tijekom prvog tromjesečja je normalan, a najčešće nije nikakav znak za uzbunu. I do 25 posto trudnica ima nekakav oblik krvarenja tijekom trudnoće. No, ipak, svaki put kad se javi bilo kakvo krvarenje, svakako to „prijavi“ liječniku.

3. Vagina može imati proširene vene

O, da. Noge nisu jedino mjesto koje je osjetljivo po pitanju proširenih vena koje mogu biti bolne. Zbog povećanog volumena krvi, povećane maternice i trudničkih hormona to se može dogoditi i u području oko vagine. Oko 10 posto trudnica može dobiti proširene vene na vagini, ali najčešće u drugoj trudnoći, te svakoj idućoj trudnoći. Ovaj bi se problem trebao sam od sebe riješiti najčešće 6 tjedana nakon porođaja.

4. Vagina može biti otečena

Zbog već spomenutog povećanog volumena krvi možeš osjećati kao da ti je vagina otečena i teška. To se neće uistinu vidjeti, ali možeš imati taj osjećaj. To nije nužno loš osjećaj, jer to može značiti da će biti dodatno osjetljivija, a znaš što bi to moglo značiti… Možeš još i više uživati u seksu.

5. Može se javiti vaginalna flatulencija…

… što ti ne govori puno, ali ako kažemo – vaginalni vjetrovi, onda ćemo te zaintrigirati. Da, može se dogoditi da se u vagini stvori zračni džep, koji nekako mora izići van. A kad se to dogodi, to može zvučati kao ispuštanje vjetra. To ne znači ništa posebno, samo se dogodi, a nije točno jasno zašto se događa češće u trudnoći. Vjerojatno je do kombinacije rastućeg trbuha, promijenjenih položaja tijekom seksa, vježbanja i prekomjerno aktivnih mišića zdjelice.

6. Može te svrbjeti vagina

Zbog trudničkih hormona može porasti broj vaginalnih bakterija i gljivica koje i inače nastanjuju vaginalno područje, zbog čega može doći do bakterijske vaginoze ili gljivične infekcije. Zbog tog se može javiti iscjedak, ali te isto tako može suludo svrbjeti vagina. No, to je sve, srećom, izlječivo, pa se samo javi svom ginekologu da ti propiše lijekove.

7. Može se promijeniti miris (i okus!) vagine

Tijekom trudnoće mijenja se pH faktor vagine, što može rezultirati promjenom vaginalnog mirisa koji postaje nešto kiseliji. Može ti malo smetati taj miris, ali osim ako te ne svrbi ili peče, ne moraš se brinuti. Isto tako mijenja se i – okus vagine. To nećeš primijetiti ti, u svakom slučaju… Vaginalne izlučevine često tijekom trudnoće imaju više metalan ili slani okus. Zanimljivo je da taj okus nestane nakon orgazma.

Možda te zanima... Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći? Trudnoća Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća Možda te zanima... Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.