Trudnoća 40 tjedana trudnoće 02. svibnja 2023.

U ovom tjednu bi mogli osjetiti snažan udarac od vaše bebe!

Foto: Yan Krukau/Pexels

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U 29. tjednu trudnoće bebin mozak se razvija jako brzo i postaje sve snažniji. Beba sve više reagira na različite zvukove, svjetlost i tamu, a vi ćete sada sigurno početi brojati sve bebine udarce tijekom dana!

Mame, sada je pravo vrijeme da se informirate, upišete tečaj za trudnice i prikupite sve informacije o porodu.

Beba

Beba u 29. tjednu teži otprilike oko 1200 grama, a dugačka je oko 38 centimetara.

Nemojte se iznenaditi ako osjetite snažan udarac koji vam je zadala vaša beba – ona je sada sve snažnija i sve se više okreće u skučenom prostoru vaše maternice. Beba se nastavlja debljati i do kraja ovog tromjesečja dobivat će više od 200 grama tjedno. I bebin mozak nastavlja rasti i to tolikom brzinom da su mekane kosti lubanje pritisnute prema van, a glava je sada proporcionalna ostatku tijela. Mozak izgleda sve smežuranije te postaje sve brži i snažniji stvarajući vezu između živčanih stanica, a sada on kontrolira disanje i temperaturu tijela. Beba sada počinje izgrađivati svoju osobnost i možete je bolje upoznati obraćajući pažnju na to kako reagira na različite zvukove, namirnice, svjetlo, tamu...

Vaša beba je sada veličine Butternut tikve. Njezina koža je još uvijek naborana, ali kako se mast gomila, tako će naboranost nestajati. 

 | Author: Chris Liverani/Unsplash Foto: Chris Liverani/Unsplash

  • Bebina dužina: 38 cm
  • Bebina težina: od 1000 do 1250 grama

Mama - Počnite pratiti aktivnost djeteta

Vaša maternica postaje sve veća i pritišće rebra i dijafragmu pa ćete zbog toga sve češće ostajati bez daha. U ovom periodu trudnoće mogu vam se ponovo vratiti neki simptomi koje ste imali na samom početku – žgaravica i zatvor. Naime, hormoni otpuštaju mišićno tkivo po cijelom tijelu uključujući i probavni trakt i zbog toga se usporava probava, a spora probava može uzrokovati žgaravicu i zatvor. Sve veća maternica može uzrokovati i pojavu hemeroida. Kako biste ih spriječili, pijte puno vode i jedite hranu bogatu dijetalnim vlaknima te izbjegavajte dugo sjediti. Ako imate pojačano rektalno krvarenje, obratite se liječniku.

Trudnice za olakšavanje tegoba kod hemeroida, analnih fisura i proktitisa mogu koristiti kreme koje smanjuju trenje tijekom pražnjenja te štite upaljenu i nadraženu sluznicu.

Budući da je vaša beba sada sve aktivnija, liječnik bi vas mogao uputiti da svakoga dana brojite udarce, odnosno da pratite aktivnost djeteta. Nemojte se iznenaditi ako vam iz grudiju počne curiti žućkasta tekućina – radi se o kolostrumu, prvoj hrani vaše bebe.

Uključite dijete u aktivnosti vezane uz novu bebu

Iako će do poroda proći više od dva mjeseca, ovo je dobro vrijeme da se informirate o tome što će se na porodu sve zbivati. Što više informacija o porodu imate, osjećat ćete se da imate veću kontrolu kada on jednom počne. Ne zaboravite da je znanje moć. Ako će vaš partner prisustvovati porodu, možete i njega uključiti u vaše istraživanje kako se ne bi iznenadio kada jednom uđe s vama u rađaonicu.

Ako već imate dijete, pokušajte dijete što više uključiti u svoje aktivnosti vezane uz novu bebu. Primjerice, neka vam pomogne kod sastavljanja popisa što sve trebate učiniti, a možete ga obvezati da bude zadužen prekrižiti na listi sve stvari koje ste obavili.

Za najljepši početak

Neprocjenjiva je podrška tijekom prvih dana i mjeseci roditeljstva i upravo zato je dm za sve trudnice i roditelje djece rođene nakon 1.siječnja 2023. pripremio prigodne pakete s pogodnostima i poklonima.

U paketu za trudnice nalazi se savjetnik za buduće majke, BIOBAZA ruksak, Moj prvi dnevnik te knjižica s brojnim pogodnostima. Uz više od 30 bonova mogu se ostvariti višestruki bodovi prilikom kupnje Olival proizvoda za trudnice te proizvoda Biobaza mama. Kupnjom pelena, vlažnih maramica i podloga za previjanje uz bonove u knjižici istovremeno ćete se pripremiti za dolazak bebe, ali i za buduće uštede pri kupnji u dm-u.

dm je također pripremio i poklon paket za bebe koji se može preuzeti u bilo kojoj prodavaonici dm-a, a uz dm active beauty karticu čekaju vas savjetnik za vas i vašu bebu, pelene Pampers Premium Care, vlažne maramice Pampers Sensitive i knjižica s bonovima.

Knjižica će vam omogućiti da ostvarite dodatne i višestruke bodove pri kupnji neophodnih proizvoda.  U knjižici vas očekuje bon za 10x više bodova na ukupnu kupnju kao i bonovi za ostvarivanje višestrukih bodova pri kupnji proizvoda brendova kao što su Nivea Baby i Melem Baby te Mustela i Avent.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.