Školarci 10. srpnja 2023.

Umjetnost je tako korisna za djecu! Evo koje prednosti donosi i kako dijete potaknuti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjetnost je tako korisna za djecu, a često na to zaboravimo. Između ostalog, omogućuje im da izraze svoje emocije, a znamo koliko je to važno. Likovna aktivnost poboljšava djetetovu finu motoriku, preciznost, samopouzdanje…

Kad pomisle na dijete s kistom i bojama u rukama, nekim se roditeljima digne kosa na glavi. Ne znato što njihovo dijete ne zna slikati, naravno, nego zato što… Pa, boja, namještaj, tepih… Sve ti je jasno. No, znaš što? To ne smije biti tako. Možda želiš zaštititi svoj dom od packi raznih boja, ali to nije opravdanje da djetetu ne daš da se umjetnički izrazi – jer je to za dijete korisno!

crtež Možda te zanima... Nakon ovoga, črčkarije svog djeteta više nećete gledati na isti način Vrtić

Slikanje ima toliko svojih prednosti, kako za odrasle, tako i za djecu, da je jednostavno potpuno pogrešno ne dati djetetu priliku da u tom uživa i od tog profitira. Slikanje im pomaže otkriti svijet pun boja, oblika i poteza koji tako dobro djeluju na njihovu maštu, ali i psihu. Zaštiti namještaj ili nađi neko drugo mjesto na kojem djetetu možeš bez straha dozvoliti da se umjetnički izrazi i – uživaj u tom!

Umjetnost potiče komunikaciju djece s drugima i sa sobom. Također je fantastičan alat za razvoj kreativnosti, koncentracije, izražavanja i osjetljivosti. Djeci je puno lakše prenijeti svoje emocije, strahove, brige, sklonosti i antipatije, tjeskobu slikanjem ili crtežom. Iz tog razloga, umjetnost se dosta koristi u terapiji kako bi se djeci pomoglo da budu slobodniji i lakše se izraze.

Osim tog, djeci uvijek koristi, baš kao i odraslima, isprobavanje tehnika koje su vezane uz fizički osjet - modeliranje glinom ili tijestom za igru ​​ili slikanje prstima kako bi osjetili teksturu boje. S druge strane, umjetnost je općenito dobra za samopouzdanje jer će se dijete osjećati ponosno kad vide svoj dovršeni rad.

Evo zašto je i kako umjetnost dobra za djecu

 | Author: Freepik Foto: Freepik

1. Povećava samopoštovanje

Dijete koje crta, slika ili izrađuje skulpture modeliranjem bit će ponosno na rezultat rada koji vidi pred sobom i to će mu pomoći da razvije zdravo samopoštovanje.

2. Poboljšava komunikaciju

Umjetnost je način komunikacije s drugima, ali i sa samim sobom. Djeci je lakše izraziti ono što osjećaju crtežom nego riječima.

3. Poboljšava koordinaciju oko-ruka

Slikanje ili crtanje slike zahtijeva koordinaciju oka i ruke kako bi se potaknule dječje motoričke sposobnosti.

4. Poboljšava koncentraciju

Crtanje ili slikanje zahtijeva koncentraciju koja će pomoći djeci u svim područjima njihova života.

5. Potiče kreativnost

Sve dječje aktivnosti, poput izrade rukotvorina ili slikanja, potaknut će i razviti njihovu kreativnost.

6. Uči ih važnim životnim vrijednostima

Vrijednosti koje će dijete naučiti kroz umjetnost su svakako predanost i trud. Sami će se moći uvjeriti da što se više trude i posvećuju onom što rade, postižu bolje rezultate. To će im pomoći u svim aspektima njihovih života.

7. Poboljšava osjetila

Dva osjetila koja se najviše razvijaju kroz umjetnost su dodir i vid. Stoga, ako ih potaknemo da izrađuju skulpture ili slikaju rukama, djeca će poboljšati svoju percepciju različitih tekstura i boja koje nudi umjetnost.

8. Umjetnost pomaže djeci da se opuste

Umjetnost za djecu, kao i za odrasle, izvrstan je alat koji nam može pomoći da se opustimo kada smo pod stresom. Slikanje i crtanje, koje koristimo u onim trenucima kada smo nervozniji, pomažu nam da se usredotočimo na ono što radimo i zaboravimo ono što nas čini tjeskobnim.

Kako kod djece potaknuti zanimanje za umjetnost

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Ako si među onim roditeljima kojima boja po namještaju nije smak svijeta, nego upravo suprotno (da se razumijemo – ne osuđujemo niti jedne niti druge), želiš djetetu pružiti priliku da slika kad god poželi, a djetetu to baš nije omiljena zabava, evo kako pokušati razviti taj interes:

  • Osiguraj djetetu materijal za slikanje, crtanje ili modeliranje. U skladu s djetetovom dobi, materijale možeš ostaviti pri ruci kako bi mogli crtati, slikati ili modelirati kad požele.
  • Prijavi dijete na satove slikanja. Ako dijete voli umjetnost i vidiš da ga ona motivira, ali da mu treba mali poguranac, možeš ga prijaviti, primjerice, na satove umjetnosti i rukotvorina. U društvu je lakše!
  • Vodi dijete u muzeje ili obiđite spomenike po gradu. Ovo je divan način na koji obitelj može provesti zajedničko vrijeme na koristan način. Osim toga, tako će razviti vlastite kriterije o djelima koja vide.
  • Pusti im glazbu. Ovo je još jedan oblik umjetničkog izražavanja koji im može pomoći da se koncentriraju na različite zadatke s kojima se suočavaju.
  • Predstavi umjetnost kroz igru. Možete pokušati zajedno reproducirati slike poznatih slikara, organizirati kod kuće muzej s njihovim crtežima i slikama ili napraviti popodne za rukotvorine ili skulpture.
crteži Možda te zanima... Kako tumačiti dječje crteže? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.