Školarci Škola 24. ožujka 2023.

Ravnateljica škole pokazala Michelangelova Davida učenicima, pa zbog toga - dobila otkaz!

Foto: Instagram@@tay__travels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ravnateljica škole u Tallahasseeu na Floridi ostala je bez posla nakon što su se roditelji požalili da je na satu povijesti umjetnosti učenicima pokazala slike Michelangelove skulpture Davida.

Hope Carrasquilla, ravnateljica licencirane škole u američkoj saveznoj državi Florida, prisiljena je na ostavku nakon što su se tri roditelja požalila da su njihovoj djeca koja pohađaju šesti razred na satu povijesti umjetnosti pokazane slike Michelangelova Davida.

Dvoje roditelja je reklo da nisu bili svjesni da će djeci pokazivati slike skulpture, a treći je najslavniji kip na svijetu proglasio ‘pornografijom‘. Također su kazali i kako su slike ‘jako uznemirile njihovu djecu‘.

Sada već bivša ravnateljica rekla je za HuffPost da je situacija također bila "malo kompliciranija od toga", napominjući da je uobičajeni protokol da se roditeljima pošalje pismo prije nego što se učenicima pokažu takva klasična umjetnička djela.  Zbog "niza pogrešaka u komunikaciji", pismo nije poslano roditeljima šestog razreda, a neki su se žalili, ispričala je Carrasquilla. Jedan je roditelj bio "jako uzrujan", nastavila je Carrasquilla, i "smatrao je da njegovo dijete ne bi trebalo gledati te komade."

Carrasquilla je rekla da je "tužna" jer je njezin kratak mandat na mjestu ravnateljice došao pri kraju. Ona je u školi radila godinu dana.

U slučaju škole Tallahassee Classical, nekolicina roditelja koje je, očito, lako uvrijediti iznudili su otkaz iskusnoj ravnateljici. Skulptura Davida je bila među umjetničkim djelima koja su se proučavala na satu renesansne umjetnosti za učenike od 11 i 12 godina.

Remek djelo je nastalo između 1501. i 1504. i iako se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela ikada, roditelji iz Tallahasseea su je zbog golotinje smatrali neprimjerenom.

Roditelji djece spomenute osnovne škole sada traže da im se omogući da glasaju o bilo kakvoj temi ili lekciji koja bi se mogla smatrati "kontroverznom". "Prava roditelja su iznad svega, a to znači zaštita interesa svih roditelja, bilo da se radi o jednom, 10, 20 ili 50", rekao je predsjednik školskog vijeća Barney Bihop, koji je priznao da je bivšoj ravnateljici dao ultimatum – ili je mogla sama otići ili će dobiti otkaz.

Možda te zanima... Virtualna rasprava Hrvata: Djecu svuda voze, nikad se ne igraju vani, ništa ih ne zanima Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.