Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. studenoga 2021.

Jedna stvar može pomoći djetetu u učenju pisanja

Foto: Shutterstock ; Zašto je crtanje važno za djetetov razvoj?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja poručuje: Želiš li poboljšati vještine pisanja svoje djece? Neka crtaju!

Volimo prve crteže naše djece. Djeca crtaju mnogo prije nego što počnu pisati, pa se njihovi crteži u tim ranim godinama čine nekako čudesnim, oni su njihova prva komunikacija koja je prije svega - trajna. Slavimo svaku sliku i crtež i dajemo joj ponosno mjesto na policama knjiga i vratima hladnjaka. 

Nestanak dječjih crteža

No, jednom kada škola počne, crtanje više nitko zapravo ne shvaća ozbiljno. U učionici crteži počinju zauzimati drugo mjesto u odnosu na pisanje. Mala djeca brzo uče da se uspjeh u školi mjeri po tome koliko dobro znaju čitati i pisati, a ne po tome koliko su njihovi crteži dobri. Njihovi su crteži sada samo ukrasi koje mogu napraviti u slobodno vrijeme, nakon što završe s pisanjem. 

Prečesto na crtanje gledamo kao na smetnju i  želimo da djeca odrastu kako bi se mogla usredotočiti na 'pravi' zadatak pisanja. No, stručnjaci upozoravaju da potpuno pogrešno shvaćamo funkciju crteža i njihov doprinos učenju. Naime, crtanje nije evolucijski inferiorno pisanju – pisanje i crtanje dva su različita komunikacijska sustava i svaki zaslužuje svoje mjesto u komunikacijskom repertoaru naše djece.

Možda te zanima... Dijete ima neuredan rukopis: Kada se trebamo zabrinuti? Školarci

Crtanje poboljšava pisanje

Crtanje i pisanje podržavaju jedno drugo. Pjesnik E. E. Cummings bio je umjetnik i pisac, a na pitanje narušavaju li se međusobno ove dvije vještine, odgovorio je: 'Ne! Naprotiv, vole se'. Djeca koja crtaju prije nego što se pozabave zadacima pisanja jednostavno bolje pišu i imaju veću raznolikost vokabulara.

Vjerojatno je to zato što čin crtanja koncentrira um na predmetnu temu i pruža svojevrsni temelj za pisanje. Crtež je prvi nacrt u kojem djeca mogu posložiti stvari prije nego što moraju položiti riječi na papir. Crtanje može pomoći djeci posložiti misli, a poruka učiteljima je jednostavna – umjesto da kažete djeci da mogu nacrtati sliku, tek ako su završili s pisanjem, neka nacrtaju crtež prije pisanja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Znakovi koji pokazuju da je dijete genijalac

Crtanje je samo za nekoliko talentiranih?

Crteži nisu samo za 'talentirane'. Naravno, postoje djeca s prirodnim talentom za crtanje, ali oni ne bi trebali biti jedini koji uživaju u crtanju, kao što mislimo da bi samo prirodno talentirani pisci trebali pisati. Svatko bi trebao imati priliku koristiti crtež kao sredstvo izražavanja i komunikacije – kao što bi svatko trebao naučiti pisati. 

Svatko može naučiti crtati!

Crtanje je vještina koja se može naučiti, baš kao i pisanje. Većina nas ima romantičnu predodžbu o crtanju - vidimo nekoga tko stvara životne slike i uzdahne, znajući da to nikada ne bi mogao i sam učiniti. Dijete koje tvrdi da je loše u crtanju, bijesno briše dijelove svog crteža dok se papir ne istroši, vjerojatno je već naučilo što je 'dobar' crtež iz nepromišljenih komentara odraslih koji su 'dobronamjerno' primijetili da nebo nije crveno ili da njihov uskrsni zeko izgleda kao klokan.

Doista dođe doba, obično oko 8 ili 9 godine, kada svoje crteže počnemo vidjeti kao i drugi, a većina nas je obično razočarana onim što vidimo - i odustane od crtanja. Ali zapravo, uz poduku i poticaj, svi možemo naučiti crtati prilično dobro, i što je još važnije, osjetiti zadovoljstvo koje dolazi s crtanjem. Pustite djecu da slobodno crtaju i slikaju. 

Crtanje pomaže u drugim akademskim područjima i omogućuje nam da stvari razumijemo bolje i sagledamo ih iz različitih perspektiva.

Ako je naše jedino mjerilo uspjeha u školi uspješnost na standardiziranim testovima pisanja i matematike, škole će biti u iskušenju suziti svoj kurikulum i zanemariti umjetnost. Čini se da se to već događa. To je katastrofalno, ne samo za umjetnosti i njihovu intrinzičnu vrijednost - već i za vještine čitanja i pisanja na koje smo toliko usredotočeni tijekom školovanja. Crtanje zaista poboljšava vještine pisanja i može poboljšati učenje i u drugim područjima, pa neka djeca crtaju, što više! 

mama, djeca, šuma Možda te zanima... Logopedinja: Djecu ne treba rano učiti čitati i pisati, ove vještine puno su važnije Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.