Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. travnja 2022.

Ovo su nepristojne navike koje djeca uče od roditelja

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su poput spužve; rade ono što vide od odraslih, zato im trebamo pružiti dobar primjer!

Roditelji su u velikoj mjeri odgovorni za ponašanje svoje djece. Djeca upijaju poput spužve, zbog toga, ako primijetite da vaše dijete viče ili da je agresivno prema drugima, zapitajte se radite li i vi to isto. Naime, djeca uče po modelu oponašanja, promatraju roditeljska lica i prihvaćaju reakcije, pa ako ste skloni grubljem stavu prema okolini, ako puno vičete ili ste neljubazni u komunikaciji, i vaša djeca će biti takva.

Svi roditelji žele odgajati djecu učeći ih dobrim navikama. No, roditeljska misija će biti moguća i uspješna samo ako znate koje su to dobre navike koje vaša djeca moraju imati. Ukoliko kod djeteta primijetite neko ružno ili neprikladno ponašanje, budite svjesni da je to najvjerojatnije došlo upravo od vas.

 Evo koja su najčešća loša ponašanja koja djeca uče od roditelja. 

Možda te zanima... Trebaju li djeca pomagati u kućanskim poslovima? Vrtić

Prekidaju druge u govoru

Ukoliko su roditelji skloni upadati drugim ljudima u riječ, njihova djeca će vrlo vjerojatno raditi to isto. Za početak, roditelji bi uvijek trebali pustiti djetetu da kaže sve što želi, do kraja. Djetetu je potreban prostor da se izrazi, a roditelji bi također trebali naučiti dijete koliko je važno saslušati drugu osobu do kraja i strpljivo sačekati svoj red za govor. Na taj način dijete će imati bolju i učinkovitiju komunikaciju s okolinom. 

Ne poštuju odrasle

Tijekom odrastanja, bit će mnogo trenutaka u kojima će netko drugi čuvati vašu djecu; rođaci, dadilje, prijatelji...Ukoliko roditelji ne odgajaju dijete na način da poštuju svoje roditelje, onda vrlo vjerojatno to neće činiti ni s drugima. 

Previše pričaju o privatnim obiteljskim temama

Svi već znamo da su djeca zaista poput spužve - upijaju sve što roditelji čine i govore, već od najranije dobi. Ukoliko ne naučite dijete da neke stvari ne treba govoriti u javnosti ili iznositi van kuće, ono samo neće moći napraviti razliku između privatnosti i javnosti. Zato je važno naučiti dijete primjerenoj komunikaciji i temama koje bi trebale ostati u vaša četiri zida. 

Kasno usvajaju osnove pristojnog ponašanja

Nikada nije prerano da naučite djecu pristojnosti i ljubaznosti. Djeca bi vrlo rano trebala poznavati i koristiti riječi poput, izvoli, hvala, molim te, oprosti. Djeca uče od najranijeg uzrasta, a ako im vrline poput pristojnosti i ljubaznosti približite od najranijeg djetinjstva, sigurno će i drugi biti oduševljeni njima.

Previše su ovisni o drugim ljudima

Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju djecu čine ih previše ovisnima, prvo o samim roditeljima, a potom i o drugim ljudima. Djeca koja su navikla da uvijek netko drugi rješava njihove probleme ili donosi odluke umjesto njih lošije se snalaze u životu. 

Možda te zanima... 'Lokva' roditelji: Zašto svijet treba više ovakvog tipa odgoja? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.