Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. studenoga 2023.

Rekordan broj odgoda upisa prvašića! Dr. Rajović ukazao što je uzrok tome

Foto: Robert Anic/PIXSELL ; Ranko Rajović poručio je kako je kretanje osnova razvoja mozga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Nikada nismo imali veći broj odgoda nego što smo ih imali ove godine. Govorno-jezična patologija je u porastu, a ta djeca imaju puno većih problema, odnosno ne uspijevaju ostvariti sve one svoje akademske mogućnosti koje bi imali da tih teškoća nije bilo"

Ove godine je više od 4000 djece dobilo odgodu upisa u prvi razred osnovne škole i povećan je upis djece po prilagođenim programima, a interdisciplinarni pristup nužan je za rješenje problema, istaknuto je na panelu "Kako kretanje potiče motoričke i kognitivne vještine kod djece".

Možda te zanima... Igranje djece vani je korisnije više nego što misliš! Evo zašto Vrtić

Voditeljica odjela za promicanje tjelesnog zdravlja HZJZ-a Sanja Musić Milanović istaknula je utorak na panelu Kineziološkog fakulteta kako je tjelesna aktivnost važna za očuvanje mentalnog i tjelesnog zdravlja.

"Danas se zna da je 13 posto veća vjerojatnost za bolji akademski uspjeh u djece koje imaju normalnu tjelesnu masu. Jedan od dva ključna čimbenika u održavanju normalne tjelesne mase je tjelesna aktivnost", rekla je.

Navela je kako na upisu u osnovnu školu relativno visok udio djece, čak 86 posto, doseže preporučenih 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti u igri, a na izlasku iz osnovne škole, osam godina kasnije, taj udio pada na 16 do 17 posto. Ocijenila je kako se nešto dramatično događa tijekom škole i da na tome treba sustavno djelovati, pogotovo zato što se tijekom pandemije dodatno smanjila tjelesna aktivnost u igri, a povisila razina gledanja ekrana, mimo nastave.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL ; Musić Milanović istaknula je kako je tjelesna aktivnost važna za očuvanje mentalnog i tjelesnog zdravlja

Ravnateljica Poliklinike Suvag Katarina Pavičić Dokoza istaknula je kako je kretanje je izuzetno važno i za razvoj govora i jezika s obzirom na to da je i govor motorika te se stvara u prostoru i pokretu.

"Nikada nismo imali veći broj odgoda nego što smo ih imali ove godine. Govorno-jezična patologija je u porastu, a ta djeca imaju puno većih problema, odnosno ne uspijevaju ostvariti sve one svoje akademske mogućnosti koje bi imali da tih teškoća nije bilo", upozorila je. 

Šef Katedre za neuroznanost u odgoju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru Ranko Rajović poručio je kako je kretanje osnova razvoja mozga.

No, upozorio je kako se danas djeca ne kreću dovoljno i da dnevno pređu oko dva do šest kilometara, dok su djeca od šest godina prije vani u igri češće prelazila oko 20, a dokaz se vidi i u povećanoj pojavnosti ravnog stopala danas.

"U Americi se već istražilo da nedostatak kretanja smanjuje kognitivne sposobnosti. Imamo situaciju da svaka nova generacija koja kreće u prvi razred malo slabi u odnosu na prethodne dvije", upozorio je.

Dodao je kako je za roditelje važno da rade na tome da im dijete do šeste godine bude spretno i okretno.

Na pitanje kako to učiniti u modernom svijetu, rekao je kako bi roditelji trebali manje koristiti kolica za djecu s obzirom na to da im se mozak najviše razvija od prve do pete godine, a s druge strane, djeca mogu biti aktivna i kod kuće uz smislenu igru koja će potaknuti različite vrste kretanja, a što ne zahtijeva puno napora od roditelja koji su umorni.

Predsjednica Hrvatskog saveza nutricionista Karmen Matković Melki istaknula je kako pravilna prehrana i specifične vrste namirnica bogate omega-3 masnim kiselinama također imaju značajan utjecaj u kontekstu rasta i neurokognitivnog razvoja djece, posebno kroz prvu i drugu godinu života.

Rekla je kako djeca poprimaju navike iz svoje obitelji te da ako prehrana već u temelju nije dobro postavljena, dijete nema dobar uzor da bi razvijalo prehranu na pravilan način.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.