Školarci Slobodne aktivnosti 26. ožujka 2018.

Zabavni pokusi za djecu sa stvarima koje već imate u kući

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavnim pokusima, koje svatko može izvesti priborom dostupnim u svakom domu, potiču se prirođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti djece, kao i odraslih. Iz knjige vam donosimo nekoliko primjera pokusa koje možete raditi s mališanima u svom domu

Istraži, otkrivaj i eksperimentiraj u svijetu znanosti je knjiga namijenjena djeci već od sedam godina starosti, ali kojoj će se djeca vraćati čak i kad naprave sve aktivnosti koje su u njoj opisane!

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga Jeste li se ikad zapitali zašto neki sokovi imaju mjehuriće, zašto se na nebu pojavljuje duga ili kako se raketa lansira u svemir? Postavljanje ovakvih pitanja može biti početak uzbudljivog putovanja. Već sada započnite istraživati svijet znanosti!

Nadahnuti znanstvenicima, nevjerojatnim otkrićima i iznenađujućim izumima – otkrijte fascinantan svijet znanosti. Riješite zagonetke i labirinte, eksperimentirajte i putem se zabavite uz brojne pokuse. Jednostavnim pokusima, koje svatko može izvesti priborom dostupnim u svakom domu, potiču se prirođene stvaralačke i istraživačke sposobnosti djece, kao i odraslih.

Možda te zanima... Četiri greške kojima ubijamo dječju kreativnost Školarci

Iz knjige Istraži, otkrivaj i eksperimentiraj u svijetu znanosti autorice Anne Claybourne, u izdanju Školske knjige, donosimo vam nekoliko primjera pokusa koje možete raditi s mališanima u svom domu.

Statički elektricitet

Možda si mislio da statički elektricitet zvuči pomalo dosadno, da nije važan. Pogrešno! Ta se vrsta elektriciteta tiho nakuplja prije nego što munja zabljesne na nebu. Statički naboj nakuplja se u oblacima prije grmljavine. Ovaj golemi elektricitet negativnog naboja katkad preskoči s jednog oblaka na drugi, na visoke zgrade, drveće ili tlo. Munja je golema električna iskra koja nastaje između oblaka i tla. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Isprobaj ovaj potpuno siguran, ali zabavan pokus da osjetiš kako djeluje statički elektricitet. 

Potrebno ti je:

 • zrakom ispunjen balon 
 • vunena vesta 
 • listići toaletnog papira.

Stavi listiće toaletnog papira na stol, zatim ponovno protrljaj balon. Privlači li ih balon? Statički elektricitet može privući tvoju vlas i učiniti da se „zalijepi” za balon. 

Protrljaj balon o svoju vestu. Balon je sada nabijen elektricitetom koji nikud ne može pobjeći. 

Postavi balon uza zid. Privlače li se? Statički elektricitet trebao bi privući balon prema zidu.

Bioteka, radionica Možda te zanima... 'Na našim radionicama djeca sama rade pokuse' Školarci

Kemija u kuhinji

Jesi li znao da je tvoja kuhinja tajni laboratorij? Kada pečeš kolač, različite su tvari pomiješane i zagrijane te tvore nešto novo. To je kemijska reakcija. Tijekom kemijske reakcije dolazi do reagiranja dvaju ili više kemijskih spojeva pri čemu njihovi atomi tvore nove spojeve. Kemikalije su tvari koje su u svakom djeliću jednake. Prašak za pecivo sadržava dvije tvari koje međusobno reagiraju kako bi stvorile mjehuriće plina u smjesi za kolač. Pri pečenju kolača događaju se kemijske reakcije. Voda i šećer su svakidašnje „kemikalije”. Kako se kolač peče, mjehurići plina se šire. Zbog toga kolač raste i dobiva spužvastu teksturu.

 | Author: Promo Foto: Promo

Potrebno ti je: 

 • kuhinjske rukavice 
 • prozirna čaša 
 • jestiva boja za hranu 
 • prašak za pecivo 
 • bijeli (alkoholni) ocat 
 • tekući deterdžent za pranje posuđa.

Ovaj kemijski pokus omogućuje ti da vidiš plin stvoren kemijskom reakcijom. Zamoli odraslu osobu da ti pomogne u ovom pokusu. Nosite kuhinjske rukavice i sve radite u kuhinjskom sudoperu.

 • Stavite čašu u sudoper i dodaj u nju nekoliko žlica praška za pecivo. 
 • Na vrh dodaj malu količinu deterdženta za pranje posuđa. Zatim dodaj nekoliko kapi jestive boje.
 • Ulij ocat tako da čaša bude napunjena oko četvrtine.
 • Gledaj što se zbiva. Trebao bi vidjeti svoju mjehurićastu smjesu prekrivenu pjenom u boji.

Kemijska reakcija praška za pecivo i octa stvara plin ugljikov dioksid. Plin je zarobljen unutar mjehurića deterdženta za pranje posuđa.

Možda te zanima... 5 najboljih aktivnosti koje potiču razvoj male djece Vrtić

Zemlja kao magnet

Zemlja ima stjenovitu koru i čvrstu željeznu jezgru. Između njih je plašt koji je izgrađen od rastaljenih stijena ili magme. Željezna jezgra stvara magnetsko polje oko Zemlje koje se nastavlja i dalje u svemir. Rad kompasa zasniva se na magnetu u njemu – magnetskoj igli kompasa. Polove magnetske igle kompasa privlače magnetski polovi Zemlje pa je igla usmjerena prema polovima ma gdjegod mi bili na Zemlji. Zemlja je, u biti, divovski magnet!

 | Author: Promo Foto: Promo

Magnetsko polje Zemlje zakrivljuje se blizu polova i seže daleko u svemir. Sjeverni pol magneta (oznaka N od engl. north) privlači sjeverni pol Zemlje. Udaljenost od Zemljine kore do središta Zemlje je 6371 kilometar.

Napravi jednostavni kompas kako bi vidio učinak Zemljina magnetskog polja.

Potrebno ti je:

 • igla
 • štapićasti magnet
 • široki pluteni čep  
 • ljepljiva vrpca
 • plitki tanjur napunjen vodom.

1. Prijeđi sjevernim polom magneta od kraja igle prema njezinu vrhu pedesetak puta. To će magnetizirati iglu.
2. Zamoli odraslu osobu da ti pomogne zalijepiti magnetiziranu iglu na površinu širokog plutenog čepa.  
3. Stavi pluteni čep da pluta na površini vode u plitkom tanjuru. Što se zbiva? Okreći tanjur oko njegove osi. Mijenja li se smjer u kojem pokazuje igla? Vrh igle uvijek će pokazivati prema Sjevernom polu Zemlje. Igla je pretvorena u magnet.

povrće Možda te zanima... Recepti za zdravi ručak koji vaše dijete može skuhati samo Školarci

Uzgoj biljaka

Kako rastu biljke u tvome vrtu? Za većinu biljaka život počinje u obliku sitne sjemenke. Ako sjemenka padne na dobro mjesto, s dosta tla, vode i svjetlosti – biljka će rasti. Kada nova biljka izbije iz tla, ima samo dva lista. Lišće upija Sunčevu svjetlost i sadnica počinje stvarati sebi hranu. Sjemenka upija vodu i raste. Najprije nikne korijen i biljka počinje rasti. Na korijenu se nalaze sićušne dlačice – one zapravo upijaju vodu iz tla. Koristeći se hranom pohranjenom u sjemenci nova biljka raste prema površini. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Znaju li kuda biljke trebaju rasti? Izvedi ovaj pokus da to saznaš. 

Potrebno ti je:

 • sjemenka graha 
 • čista staklenka
 • papirnati kuhinjski ručnik
 • voda.

Pokusom pokažite da biljke mogu osjetiti što je gore, a što dolje! 

1. Zgužvajte papirnati kuhinjski ručnik i stavite ga u staklenku. Gurnite grah između papira i staklenke. 
2. Stavite posudu na sunčani prozor. Zalijte je i čekajte.
3. Vodom poprskajte papir svaki dan kako bi bio vlažan. Pričekajte dok izrastu prva klica i korijen. Raste li korijen prema dolje?
4. Okrenite staklenku na bočnu stranu i ostavite je tako. U kojem smjeru sada raste korijen? Nastavite je okretati svaki tjedan tako da dokažete svoju zamisao! Trebao bi vidjeti kako korijenje mijenja smjer i ponovno raste prema dolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.