Školarci Slobodne aktivnosti 13. rujna 2013.

'Na našim radionicama djeca sama rade pokuse'

Bioteka, radionica
Foto: Udruga Bioteka
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na radionicama koje održava Udruga Bioteka djeca samostalno izvode pokuse preko kojih upoznaju svijet oko sebe, a na taj način potiče se racionalno i kritičko razmišljanje i samostalno donošenje zaključaka, a ne samo puko učenje činjenica

"Djeca na našim radionicama samostalno izvode pokuse i tako uče razmišljati svojom glavom. Sve mogu sami isprobati, vidjeti rezultate i tako sami donositi zaključke", rekla je Kristina Duvnjak, prof. biologije i koordinatorica programa radionica za djecu i mlade Udruge Bioteka. "Smatramo da je najveća vrijednost radionica učenje racionalnog i kritičkog razmišljanja. Svatko sam gleda što radi i sam zaključuje što se događa u pokusu", dodaje.

Bioteka je udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, a ovog vikenda pridružit će se mnogobrojnim izlagačima na Znanstvenom pikniku koji se održava u nedjelju, 15. rujna u parku Boćarskog doma u Zagrebu.

Entuzijazam mladih biologa i njihova ljubav prema znanosti zaslužni su za osnivanje ove udruge kojoj je cilj populariziranje znanosti u Hrvatskoj. Voditelji radionica često posjećuju osnovne škole u zemlji i kroz prezentacije približavaju znanost djeci, a od sljedećeg tjedna kreću i s održavanjem svakodnevnih radionica za djecu osnovnoškolske dobi u prostorijama udruge na zagrebačkoj Trešnjevci.

"Osim što obožavamo biologiju, radimo ovaj posao jer nam je najdraže vidjeti sreću na licima djece kada oni vide da su sami uspjeli nešto napraviti. Djeca kod nas uče timski rad, strpljivost, samostalnost i raste im samopouzdanje", kaže Kristina.

Osim što samostalno rade pokuse, djeca se međusobno natječu kad uspoređuju rezultate s vršnjacima, ali na početku nisu toliko sigurni u svoje mogućnosti.

Bioteka, radionica | Author: Udruga Bioteka Foto: Udruga Bioteka

"Kad djeca dođu na radionice, boje se dodirivati epruvete, mikroskop i ostali pribor, boje se da će pogriješiti, ali i krivi rezultat je u redu. Djeca najbolje uče na vlastitim pogreškama, nije bitan rezultat, nego činjenica da su uspjeli nešto sami napraviti", rekla je Behija Salkić, magistra eksperimentalne biologije i izvršna urednica portala Biologija.com.hr. Osim ovog znanstvenog portala, ekipa Udruge Bioteka već više od godinu dana održava i portal namijenjen osnovnoškolcima – Bioteka.hr, što im je posebno drag projekt.

Uče na vlastitom iskustvu, a ne na pamet

Cilj udruge Bioteka je da njihove radionice postanu nadopuna školskom obrazovanju. "Obrazovanje u školama još uvijek je dosta činjenično. Djeca najbolje uče na vlastitom iskustvu, a kad nešto isprobaju na svojoj koži, mogu svojim riječima objasniti što su napravili i tako uče", smatra Kristina i kaže da se na taj način lakše uči nego kad se činjenice trebaju naučiti napamet.

Kristina i Behija slažu se da tijekom školovanja djeca izgube prirodnu maštu, a one se kroz radionice trude potaknuti tu kreativnost. "Često nas iznenade ideje koje imaju sama djeca. Uvijek imaju pitanja, ali neke njihove ideje doista su sjajne", priča Kristina i opisuje nam kako u pokusu "Slasna DNA", djeca uzimaju uzorak DNA iz svoje sline, dok u pokusu "Skriveni šećeri" donose omiljene namirnice i otkrivaju koja sadrži najviše šećera.

Briga o okolišu sastavni dio radionica

Biologija se često veže uz ekologiju, iako je ona puno više od toga. Na pitanje kako uče djecu o zaštiti okoliša, Behija odgovara da to nije nešto što ih posebno moraju učiti. Briga o okolišu već je dio svih njihovih radionica, djeca uče kroz igru i pokuse, tako nakon svakog odrađenog pokusa sami pospremaju i odlažu smeće. Starije osnovnoškolce malo više osvještavaju pa ih uče i što znače kodovi na plastičnim bocama.

Bioteka, radionice za djecu | Author: Udruga Bioteka Foto: Udruga Bioteka

Kristina objašnjava da djecu treba naučiti zašto odvajati otpad, a ne samo reći da to moraju raditi. "Djeca moraju shvatiti zašto je za prirodu i nas važno da se otpad reciklira. Na primjer objasnimo im da plastika nastaje iz nafte, a nafta se troši, vuna i pamuk nastaju iz biljnog i životinjskog svijeta i važno je da se to nekako vrati tamo odakle je nastalo", kaže i objašnjava: "Ne želimo im samo nešto staviti u glavu, nego potičemo diskusiju. Djeci treba objašnjenje, oni uvijek pitaju zašto". 

Udruga Bioteka očekuje vas i na Znanstvenom pikniku za koji je pripremila dvije radionice. Na prezentaciji "Kako gore kalorije?" posjetitelji će imati priliku izračunati kalorijsku vrijednost omiljenih grickalica, dok je najmlađima namijenjena igra "Uhvati me ako možeš", na kojoj će djeca imati prilike izgraditi pravi mali i uspješni hranidbeni lanac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.