Školarci Slobodne aktivnosti 30. lipnja 2017.

Zašto odabrati ljetni kamp za svoje dijete?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji nešto čarobno u iskustvu ljetnih kampova, onih jednodnevnih, ali i višednevnih. Ljetni kamp je prilika da djeca budu izložena onom najboljem od ljudskog karaktera, zabave se, uče i stječu nova prijateljstva. Pročitajte šest razloga zbog kojih vrijedi odabrati iskustvo ljetnog kampa

Ljetni kampovi daju djeci mogućnost pronaći ono najbolje u sebi. Uz pažljivo odabrano osoblje koje je posvećeno vašoj djeci, ona doživljavaju takva mjesta kao priliku za stvaranje sretnih uspomena i poticanja samoizražavanja. Imaju priliku biti aktivni, uživati u sportu koji vole, učiti jezik koji ih zanima, kreativno se izražavati, igrati se s drugom djecom, učiti o sebi, ali i o čitavom nizu emocija i ljudskih iskustava, o domišljatosti, prijateljstvu, timskom radu, uspjehu i neuspjehu i mnogim drugim stvarima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bez obzira je li riječ o dnevnim kampovima u koje svakodnevno dovodite djecu ili višednevnim kampovima na moru ili planinama, djeca se uz zabavu i učenje pripremaju za život. Pročitajte šest razloga zbog kojih vrijedi odabrati iskustvo u ljetnom kampu:

1. Nova prijateljstva

Kampovi djeci pružaju mogućnost upoznavanja s drugom djecom njihove dobi s kojima dijele zajedničke interese. Osim prijateljstva s vršnjacima, djeca u kampu provode vrijeme i s pouzdanim odraslim osobama. Razmislite o tome koliko je korisna takva vještina u dječjoj dobi: biti u mogućnosti pregovarati s odraslom osobom za ono što vam je potrebno.

2. Nova iskustva

djeca karate sport | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina kampova nudi razne aktivnosti koje najvjerojatnije ne možete raditi u svom dvorištu ili obližnjem parku. Vaše dijete može se okušati u nekom novom sportu, poput jederenja, streličartsva, plivanja, košarke, odbojke ili nogometa. Izbor je ogroman. Osim sporta, tu su i kreativni programi poput plesa, dramskih i likovnih radionica ili programi stranog jezika. Biti kod kuće cijelo ljeto i raditi iste stvari zna biti dosadno, stoga je kamp odlična i zabavna prilika za stjecanje novih iskustava i vještina.

3. Novi izazovi

Nisu sve stvari koja djeca rade u kampu laka, niti ne trebaju biti. Novi izazovi, poput učenja novog sporta, jezika, igara i drugih vještina te 'guranje' samog sebe u novom postignuću, itekako je vrijedno iskustvo. Osim isprobavanja novih aktivnosti, kampovi također pomažu djeci da razviju važne životne vještine kao što su neovisnost, samopouzdanje i povjerenje. Budući da provode puno vremena sa skupinom vršnjaka, djeca uče više o suradnji, kompromisu i toleranciji

4. Novo okruženje i priroda

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina ljetnih kampova svoje programe provodi u prirodi te na taj način djeca nauče cijeniti prirodu i shvate koliko je prekrasna i važna. Osim toga, ponekad je važno pobjeći od poznatog okruženja i pronaći 'novo mjesto' za sebe. Kamp djeci nudi savršenu priliku za svjež početak, doživljaje novih stvari i novog mjesta, na kojem, bar neko vrijeme, mogu biti u nekom drugom svijetu.  

5. Zdravlje

Uz svo učenje uz zabavu, igre i tjelesne aktivnosti, provođenje vremena u ljetnom kampu može biti odličan način da se djeca više kreću i udišu svježeg zraka.  Sa svježim zrakom, aktivnostima i ravnoteži između rutine i zabave, kampovi pomažu djeci u upoznavanju i održavanju zdravog stila života

6. Osjećaj pripadnosti

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda najbolje od svega, kampovi pružaju osjećaj pripadnosti. To neovisnoo iskustvo koje oblikuje karakter i život djeteta u kontroliranom, sigurnom okruženju u kojem djeca mogu donositi svoje odluke o jednostavnim stvarima (čime će se baviti, kako i koliko, s kime će se družiti i slično). Kamp je mjesto na kojem djeca međusobno komuniciraju licem u lice, istovremeno saznaju mnogo o drugima, ali i sebi i pronađu svijet pun mogućnosti, onaj koji im možda često nedostaje u svakodnevnom životu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.