Školarci Škola 27. lipnja 2022.

Treba li dijete čitati lektiru na praznicima?

Foto: Shutterstock ;Treba li dijete čitati lektiru na praznicima?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je ljeto rezervirano za opuštanje, odmor i zabavnu, nije naodmet da djeca čitaju lektiru ako vole čitati - na taj način spajaju korisno i zabavno

Kći mi je na kraju školske godine dobila veliki popis lektire za sljedeću godinu. Do sada je ljeto provela bez obaveza, a sad se pitam treba li čitati te lektire ili je bolje da je na praznicima pustim da se odmori i zabavi? 

Ljeto bi, u svakom slučaju, trebalo većim dijelom biti rezervirano za opuštanje, odmor i zabavu. Naravno, sada se postavlja pitanje na koji način vi i vaše dijete doživljavate čitanje lektire - kao nešto u čemu dijete uživa ili kao nešto obvezno i nametnuto od obrazovnog sustava.

Možda te zanima... Mamina odluka: 'Evo zašto ovog ljeta ne radimo ništa' Školarci

Ukoliko vaša kći voli čitati, nije naodmet već početkom ljeta, prepustiti joj odabir zanimljivih naslova sa spiska - na taj način spajamo korisno i zabavno. Dakle, vaše dijete može svaki dan pola sata ili sat vremena čitati lektiru za sljedeću godinu ili neke druge dječje romane.

Ako pak ne voli čitati onda je lektiru dobro ostaviti za drugi dio ljetnih praznika. Probajte s naslovima sa spiska koji bi joj mogli biti zanimljivi i na taj način je potaknuti na čitanje. Važno je da barem preko ljeta izabere nešto što voli, odnosno što joj može potaknuti maštu i nagnati je na razmišljanje o pročitanom, budući da knjige bude kod djece radoznalost, strategijske vještine i rješavanje problema. 

Možda te zanima... Zašto je dobro za dijete da vam je kuća puna knjiga? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.